SRBI NA KOSMETU DRŽE DO TRADICIJE: Veoma smo uplašeni, ali Vaskrsu se radujemo
Foto: radio 038 gračanica

PONOSNI

SRBI NA KOSMETU DRŽE DO TRADICIJE: Veoma smo uplašeni, ali Vaskrsu se radujemo

Društvo -

Narod je dodatno zabrinulo upozorenje koje je za svoje građane izdala američka ambasada u Prištini da ne savetuje putovanje zbog mogućih terorističkih napada

Naš narod je uznemiren i zabrinut posle nedavnih događaja na Kosovu i Metohiji, kada je privođen Marko Đurić. U vazduhu vladaju tenzija i strah, ali, ipak, proslavićemo Vaskrs tradicionalno i kako dolikuje. Ni veća iskušenja nas nisu naterala da napustimo ognjišta i prekinemo da slavimo naše najveće praznike.

foto: radio 038 gračanica

Ovako za Kurir o proslavi velikog hrišćanskog praznika u južnoj srpskoj pokrajini svedoči novinar Ivan Miljković iz Gračanice.

- Tradicionalno ovde farbamo vaskršnja jaja, koje kasnije delimo deci uz vaskršnji pozdrav. U manastiru Gračanica obeležena je i poslednja nedelja posta, Strasna sedmica, i mogu vam reći, odavno nije bilo više dece na pričesti. Atmosfera je bila predivna. Svi pravoslavni hrišćani okupiće se u nedelju u manastiru Gračanica na bogosluženju, dok će vladika Teodosije čitati patrijarhovu poslanicu - kaže Miljković za Kurir i dodaje: - Među ljudima ipak postoji strah da svaki minut situacija može da preraste u veći sukob. Narod je dodatno zabrinulo upozorenje koje je za svoje građane izdala američka ambasada u Prištini da u narednom periodu ne savetuje putovanje na Kosovo zbog mogućih terorističkih napada.

foto: radio 038 gračanica

Miljković će, po tradiciji, svom komšiji Gorancu odneti ofarbana vaskršnja jaja, dok mu komšija za islamske praznike donosi baklave. Ipak, proslava praznika među Srbima i Albancima promenila se tokom godina.

- Nekada, pre rata, Albanci su smatrali za najveću čast da im Srbi poklone crveno vaskršnje jaje, stavljali bi ga u vodu, a u toj vodi bi kasnije kupali svoju decu. Danas nam oni čestitaju praznike uglavnom preko društvenih mreža. Odnosi su ovih dana zategnutiji, mi ne idemo u njihove trgovine, oni ne dolaze u naše ulice, tako je dok se situacija ne relaksira - ističe Miljković.

Dodaje da su povodom Vaskrsa na Kosmetu održani sportski turniri i takmičenja za decu, kao i kulturno-umetnički programi.

foto: radio 038 gračanica

Vladika Teodosije

NE TREBA NIČEGA DA SE BOJIMO

U svom bogosluženju tokom Strasne sedmice vladika raško-prizrenski Teodosije obratio se vernicima:

- Braćo i sestre, ne treba mi da se bojim ničega, jer Gospod kaže, ako verujete, sve će vam biti moguće. Ne treba mi da mislimo kako i šta će biti sa nama, ima neko ko više o tome brine od nas, naše je samo da budemo kako treba.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: radio 038 gračanica, Gračanica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZA NEKE OBIČAJE ČUĆETE PRVI PUT! Kada gost dođe u kuću na Uskrs mora da uradi OVO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track