Najnovije vesti

MINISTAR KULTURE VUKOSAVLJEVIĆ: Urna Nikole Tesle treba da bude pod okriljem hrama Svetog Save
Foto: Marina Lopičić/Profimedia

Reč je o ideji nacionalnog i duhovnog jedinstva

MINISTAR KULTURE VUKOSAVLJEVIĆ: Urna Nikole Tesle treba da bude pod okriljem hrama Svetog Save

Društvo

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je, za uskršnji broj Pravoslavlja, kako smatra da urne naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina treba da budu pohranjene pod okriljem hrama Svetog Save.

Reč je o ideji nacionalnog i duhovnog jedinstva, rekao je Vukosavljević u intervjuu za novinare Srpske patrijaršije.

On je naveo da su u Vestminsterskoj opatiji u Londonu sahranjeni Isak Njutn i Čerls Darvnin, koji sa Anglikanskom Crkvom nisu imali veliku bliskosti, ali je Crkva pokazala mudrost i oni zajedno počivaju u sakralnom objektu.

Istu takvu mudrost pokazala je i Srpska pravoslavna crkva, kada je omogućila da u porti Saborne crkve počivaju Vuk Karadžić i Dositej Obradović.

"U ovom trenutku još ima kontroverzi, ali mislim da ćemo kroz otvoren dijalog, imajući srpske istorijske, kulturne, moralne i etičke interese, toj ideji pružiti zasluženu pažnju zbog generacije Srba koji dolaze", rekao je Vukosavljević.

On je rekao i da su kosovsko predanje i istorija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedan od najvažnijih elemenata našeg ukupnog istorijskog sećanja.

To je istorijski, ideološki, etički i moralni osnov za naše postojanje u budućnosti, naglasio je Vukosavljević.

Vukosavljević je izjavio i da "Srbija nikad u svojoj istoriji nije imala strateški dokument koji se tiče kulturnog razvoja".

Treba definisati pitanje srpskog kulturnog jezgra, pitanje sprskog kulturnog prostora, pitanje zakona i propisa, gde smo u strateškim poljima zaštite kulturnog nasleđa i šta je država dužna da učini kako bi se situacija u našoj kulturi popravila, naglasio je Vuksavljević u intrevjuu za Pravoslavlje.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Marina Lopičić/Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta će Marko Đurić raditi na Kosovu i Metohiji

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...