OTKRIVAMO KAKO JE VOJSKA SPREČILA ŠPIJUNIRANJE: Srpski avioni jurili strane bespilotne letelice
Foto: Profimedia

NI MUVA NE PROMAKNE

OTKRIVAMO KAKO JE VOJSKA SPREČILA ŠPIJUNIRANJE: Srpski avioni jurili strane bespilotne letelice

Društvo -

Ništa ne može ni da uđe na našu teritoriju ni da izađe sa nje a da mi to ne znamo, da to nismo ispratili i procenili da li je realna opasnost ili ne, kaže za Kurir ministar odbrane Vulin

Bespilotna letelica, koja je u našu zemlju ušla iz pravca Rumunije u vreme hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, napravila je krajem marta žestoku dramu na nebu iznad naše zemlje, ali su njen cilj - da snimi kretanje Vojske Srbije - osujetili srpski borbeni avioni koji su poleteli iz Kraljeva, otkriva Kurir!

- Čim je bespilotna letelica, iza koje najverovatnije stoji NATO, uočena na teritoriji Srbije, preduzete su konkretne mere. Podignuta su i dva borbena aviona Vojske Srbije, koja su poleteli iz Kraljeva i jasno dala do znanja da će je srušiti, pa je njeno nadletanje srpskog vazdušnog prostora prekinuto - otkriva izvor Kurira iz bezbednosnih struktura i dodaje:

- Ta letelica je ovde primećena 26. marta, kada je u severnoj Kosovskoj Mitrovici uhapšen Đurić, ali i naredna četiri dana. Nema sumnje da se na ovaj način želelo pratiti kretanje srpske vojske, jer je naš državni vrh razmišljao da se, u slučaju kulminiranja nasilja Albanaca, podigne borbena gotovost vojske. Naime, razmatrala se mogućnost da se pripadnici Vojske sa specijalnim jedinicama MUP u krajnjoj liniji lociraju duž administrativne linije i intervenišu u slučaju da Albanci pokušaju za zauzmu sever KiM, pa je neko sa strane očigledno želeo da prati svaki korak naših bezbednosnih snaga.

foto: Nemanja Pančić

Kako dodaje naš sagovornik, letelica se kretala u centralnoj Srbiji, nedaleko i od Beograda, a 28. marta i duboko u unutrašnjosti države. Inače, duž auto-puta bila je na visini manjoj od 800 metara kako bi izbegla radare našeg PVO.

foto: Fonet

Aleksandar Vulin, ministar odbrane, juče za Kurir nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje ova dešavanja na nebu iznad Srbije.

- Naše nebo je bezbedno, RV i PVO je uvek spreman da zaštiti integritet našeg neba u potpunosti. Dakle, ništa ne može ni da uđe na našu teritoriju ni da izađe sa nje a da mi to ne znamo, da mi to nismo ispratili, da nismo procenili da li je nešto realna opasnost za nas ili ne - naveo je Vulin i dodao:

- Uvek je moguće da neko pokuša da proveri kakvo je stanje, gde se šta nalazi, šta se dešava na teritoriji... Ali građanima mogu da kažem: Budite mirni, Srbija je bezbedna.

foto: PrintScreen

Orhan Dragaš

VEROVATNO SNIMALI I MITROVICU

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da nije neobično to što je bespilotna letilica došla iz Rumunije, jer je ta zemlja članica EU, a pre svega NATO. Na rumunskoj teritoriji su, navodi on, i baze Alijanse.

- Bespilotne letilice ili drugi obaveštajni alati bili su angažovani verovatno i na Kosovu, odnosno na teritoriji severne Mitrovice, u vreme pripremanja akcije hapšenja Marka Đurića.

Hronologija

DRAMA IZNAD SRPSKOG NEBA

- Letelica prvi put u Srbiji primećena 26. marta, nedaleko od Beograda, i to kada je na KiM uhapšen Đurić

- Ušla iz pravca Rumunije, verovatno iz baze Devesel

- Kretala se duž auto-puta na visini manjoj od 800 metara

- I naredna četiri dana od hapšenja Đurića letelica je primećena u nekoliko navrata

- Duboko u unutrašnjosti Srbije viđena je 28. marta

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO SMO PREVARILI NATO... Genijalna ideja naše vojske spasila avione i osramotila Alijansu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track