BORBE SU TRAJALE PUNIH 175 DANA, TU JE BILA KLANICA: Danas je godišnjica proboja Sremskog fronta
Foto: Youtube Printscreen

svečanost uz državne i vojne počasti u Spomen-kompleksu kod Šida

BORBE SU TRAJALE PUNIH 175 DANA, TU JE BILA KLANICA: Danas je godišnjica proboja Sremskog fronta

Društvo -

Bila je to jedna od najtežih, najdužih i nakrvavijih bitaka na teritoriji Jugoslavije u kojoj je poginulo 13.500 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske

BEOGRAD - Godišnjicu proboja Sremskog fronta u Drugom svetskom ratu Vlada Srbije obeležiće danas svečanošću uz državne i vojne počasti u Spomen-kompleksu Adaševci kod Šida.

Sremski front, čiji je proboj 12. aprila 1945. godine označio kraj ratnih dejstava na teritoriji Srbije u Drugom svetskom ratu, bio je jedna od najtežih, najdužih i nakrvavijih bitaka na teritoriji Jugoslavije, u kojoj je učestvovalo oko 250.000 vojnika na obe strane.

Iako nikada nije precizno utvrđeno, procenjuje se da je tokom rovovskih borbi i tokom proboja poginulo 13.500 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, 1.100 pripadnika sovjetske Crvene armije, 630 pripadnika bugarske Narodne armije i 163 Italijana iz sastava brigade jugoslovenskih snaga "Italija".

S druge strane, poginulo je 30.000 pripadnika nemačkog Vermahta i ustaških snaga Nezavisne države Hrvatske. Posle proboja fronta, jugoslovenske i savezničke snage su za nepunih mesec dana oslobodile celu teritoriju Jugoslavije.

Borbe na Sremskom frontu trajale su punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track