PONOSNI GOJKOVIĆI IMAJU 11 DECE: Jeste teško, ali se borimo. Najvažnije mi je da budu dobri ljudi, lepo vaspitani...
Foto: Kurir

lazarevac

PONOSNI GOJKOVIĆI IMAJU 11 DECE: Jeste teško, ali se borimo. Najvažnije mi je da budu dobri ljudi, lepo vaspitani...

Društvo -

Mladenka Gojković (50) iz okoline Lazarevca sa suprugom Zoranom (47) ima sedmoricu sinova i četiri ćerke. Ni na šta se ne žali, ništa ne traži, svaki dan kuva po tri obroka za 12 ljudi i zahvaljuje Bogu što joj je podario ovakvu porodicu!

Najstarija Maja ima 32 godine, najmlađi Duško sedam, a trenutno je sedmoro Gojkovića školaraca.

foto: Kurir

Rodom sam iz Knina. S mužem sam se upoznala 1990, a već sledeće izbegli smo u Obrenovac i tu smo se venčali. Tada sam već imala ćerku Maju iz prvog braka. Nisam planirala da rađam još 10 dece, ali sam vaspitana da su oni najveća sreća i bogatstvo. Svaka trudnoća i porođaj su bili laki, svakoj ženi bih takve poželela, ma osetila nisam", priča Mladenka.

foto: Kurir

Bilo je trenutaka kada im nije bilo lako, ali nikad nisu kukali, molili.

"Jeste teško, ali se borimo za decu. Najvažnije mi je da budu dobri ljudi, lepo vaspitani. Nekom je možda teže sa dvoje dece nego meni sa 11. Kod mene se vojnički zna red, kad je doručak, ručak i večera. Nije lako kuvati za 12 usta, svaki dan tri obroka. Od ranog jutra obaveze. I deca mi pomažu, operu sudove, cepaju drva, srećni su i lepo se slažu", ponosna je majka.

foto: Kurir

Vaskrs za Gojkoviće predstavlja nešto posebno.

"Farbamo 150 jaja! Svi boje, šaraju. Na Veliki petak kupi se riba, napravim prebranac, krompir-salatu. Volim da je za praznike puna trpeza. Muž tog dana kupi prasence, pa od jutra okupi decu, vrte ražanj. Bude predivno!

Ističe da pomoć ne traži, ali je prihvata.

"Napokon smo posle 17 godina podstanarskog života izgradili kuću. Bilo kakav nameštaj, pa i onaj polovni, dobro bi nam došao. Nikad dečji dodatak ili bilo kakve povlastice nisam dobila od države, nikad na vrata opštine nisam pokucala, za sebe sam decu rađala, nisam želela ni da me neko sažaljeva ili osuđuje. Ipak, volela bih kad bi moja država bar jednom mom sinu dala posao, svi su školovani, da imamo neku sigurnost", kaže Mladenka Gojković.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track