NEMARNI RODITELJI PLAĆAĆE PAPRENE KAZNE: Ko nema sedište za dete, penal 120.000, oduzimanje dozvole i 15 kaznenih poena
Foto: Profimedia

zaštita dece u vozilima

NEMARNI RODITELJI PLAĆAĆE PAPRENE KAZNE: Ko nema sedište za dete, penal 120.000, oduzimanje dozvole i 15 kaznenih poena

Društvo -

Prošle godine je, nažalost, u saobraćajnim udesima u Srbiji smrtno nastradalo 14 dece

BEOGRAD - Usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije zakonodavac je posebnu pažnju posvetio zaštiti dece koja se prevoze u vozilima.

Zaprećene su kazne od 100.000 do 120.000 dinara, oduzimanje dozvole u trajanju od najmanje osam meseci, od 13 do 15 kaznenih poena, naravno u zavisnosti od težine prekršaja, pišu Novosti.

foto: Profimedia

- Prošle godine je, nažalost, u saobraćajnim udesima u Srbiji smrtno nastradalo 14 dece - kaže za Novosti Damir Okanović, predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Od toga, troje su bili pešaci, dvoje biciklisti i čak devetoro putnici u vozilu. Zato je bilo sasvim logično da se i kroz kaznenu politiku utiče na smanjenje broja nastradale dece, prvenstveno kao putnika u vozilu.

Zakon jasno kaže da u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete niže od 135 centimetara prevozi se vezano u odgovarajućem homologovanom bezbednosnom sedištu, koje je pričvršćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača vozila, odnosno proizvođača bezbednosnog sedišta, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

foto: AP/Ilustracija

- Nažalost, samo do pre nekoliko godina imali smo domaćeg proizvođača vozila koji je pravio automobile bez pojaseva na zadnjem sedištu - kaže Okanović. - Mnogobrojna su vozila bez te jako bitne bezbednosne opreme, ali je moj savet roditeljima da ugrade pojaseve i nabave dečja sedišta. Mnogi roditelji se pravdaju, kada ih zaustavi policija, da nemaju novca za dečja bezbednosna sedišta. Izgovora nema kada je bezbednost dece u pitanju. Jer, ima kvalitetnih sedišta, koja ispunjavaju sve bezbednosne norme, a koštaju manje od 50 evra. Cene podmetača popularnih “bustera” još su niže. Ne mora da znači da je skupo sedište bolje. Bitno je da imaju odgovarajući atest.

Atest na sedištu je oznaka ECE R44/4 (44/3) i ona pokazuje da je sedište atestirano u nekoj od zemalja Evropske unije.

Izuzetno, dete do tri godine može se prevoziti na prednjem sedištu, ukoliko se prevozi u sedištu koje je okrenuto suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema bezbednosni vazdušni jastuk ili je isključen. Dete starije od četiri godine može se prevoziti vezano pojasem uz upotrebu podmetača, ukoliko visina omogućava bezbedno vezivanje i ukoliko na mestu gde sedi postoji ugrađen naslon za glavu.

Mnogobrojni roditelji ne koriste pravilno bezbednosna sedišta. Nedavno je "patrola" Damira Okanovića i našeg proslavljenog automobiliste Dušana Borkovića “kontrolisala” korišćenje dečjih auto-sedišta.

- Rezultati su bili katastrofalni. Neverovatno je koliko se ljudi ne informišu kod prodavca kako da montiraju ispravno sedište i jasno je da se i na polju edukacije mora preduzeti nešto - kaže Okanović.

(Kurir.rs/Večernje novosti/P. Ž./Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SNIMAK KOJI JE ŠOKIRAO SRBIJU: Otac dao detetu volan da VOZI nasred auto-puta i sve vreme SE SMEJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track