MALA MATURA: Književnost im zadavala muke
Foto: Tanjug

GOTOVI PROBNI TESTOVI

MALA MATURA: Književnost im zadavala muke

Društvo -

Mali maturanti širom Srbije juče su polagali probni kombinovani test i test iz srpskog jezika. Gramatika im, kažu, nije zadala velike muke, već književnost i esejsko pitanje o delu „Pripovetka“ Ive Andrića.

Jole Bulatović, direktor beogradske Osnovne škole „Drinka Pavlović“, kaže za Kurir da su pitanja iz srpskog bila jednostavna, a da je očekivano što je osmacima najkomplikovanije bilo esejsko pitanje o Andirćevom delu.

- S pravom je to najteže pitanje jer zahteva znanje. Prema nekim pretpostavkama, pet odsto čitave Srbije može da reši taj zadatak. To je zadatak koji treba da odvoji one koji su talentovani za pisanje i koji su tokom školovanja imali uvek petice od drugih - kaže Bulatović.

Osmaci su juče polagali i kombinovani test u koji spadaju fizika, hemija, biologija, istorija i geografija. Kako kažu, najteže su im bile fizika i hemija.

- Bili su teški zadaci koji su zahtevali temeljno poznavanje gradiva, formula, logike, a i koncentracije. Malo da se dekoncentrišeš i pogrešio si. Za fiziku je baš bila potrebna priprema. Svima je bila najteža. Takođe, iz biologije su bila teška pitanja, jer su neka iz petog i šestog razreda, pa nismo dovoljno obnavljali - kažu maturanti i dodaju da im ovaj probni test veoma znači da bi znali gde su najtanji i na čemu treba najviše da rade pred pravi, koji će se održati 17, 18, i 19. juna.

Kurir / S. S.

Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track