UMETNICI ZARATILI ZBOG NIKOLIĆKE: Dragica izvisila za ULUS! O počasnom članstvu se nije glasalo
Foto: Damir Dervišagić

RASPLET

UMETNICI ZARATILI ZBOG NIKOLIĆKE: Dragica izvisila za ULUS! O počasnom članstvu se nije glasalo

Društvo -

Skupšina Udruženja likovnih umetnika odbila da raspravlja o nepoverenju Upravnom odboru, a glasanje o predlogu koji je izazvao buru odloženo za sledeću sednicu

Na sednici Skupštine ULUS u subotu nije se glasalo o tome da li će bivša prva dama Srbije Dragica Nikolić postati počasni član ovog udruženja, već će se o ovom predlogu, koji je izazvao protest mnogobrojnih umetnika u Srbiji, raspravljati na sledećoj sednici Skupštine.

foto: Miroslav Dragojević

Predsednik UO ULUS Miroslav Lazović kaže za Kurir da su neki članovi zahtevali da se na dnevni red stavi tačka o smeni UO jer je predložio prijem Nikolićeve u Udruženje.

- Međutim, samo 36 od 138 članova bilo je za to da se tačka o opozivu UO uvede na dnevni red. Svi ozbiljni ljudi bili su protiv, tako da se na kraju nije ni glasalo o tome. Glasanje o predlogu da Dragica Nikolić postane naš počasni član odloženo je za sledeću sednicu Skupštine. Ne znam za sada kada će ona biti održana. Raspravljali smo o drugim tačkama, sve dok kvorum nije prestao da postoji i tada je Skupština prekinuta - objasnio je Lazović tok sednice, uz napomenu da „oni koji su želeli da smene UO nisu aktivni članovi, pa su prvo morali da plate članarinu“.

foto: Zorana Jevtić

Pomenuta sednica Skupštine će, inače, ostati upamćena po tome što su čelnici ULUS prvi put u svojoj istoriji angažovali obezbeđenje kako bi iza zatvorenih vrata održali sednicu.

- Ispao je problem što smo angažovali obezbeđenje. Pa naravno da ćemo ga angažovati kako bi ušli samo oni koji imaju pravo na to i kako bismo sprečili haos. Isti oni novinari koji su pisali o skandaloznom performansu s velikom nuždom su došli i pokušavali da uđu na našu sednicu, a to nije korektno - objasnio je Lazović potez uprave koji je u subotu šokirao javnost. Lazović, međutim, dodaje da se nije pokajao što je uvrstio rad Dragice Nikolić, mozaik Presvete Bogorodice, na izložbu jer smatra da poseduje umetničku vrednost, ali kaže da nije mogao ni da zamisli kolika će se prašina podići oko svega.

- Vrhunski stručnjaci su procenili da je mozaik Dragice Nikolić dobar. Ne može Nikola Kusovac, koji je istoričar umetnosti, to da procenjuje. Drugo, mozaik je bio izložen u maloj sali, a ne na centralnom mestu, kako su pojedini mediji predstavili - kaže Lazović. Nikolići ni juče nisu bili dostupni za komentar.

foto: Fonet

Arion Aslani

GLASANJE PO SAVESTI

Član ULUS Arion Aslani, koji je pre nekoliko dana u znak protesta protiv članstva Dragice Nikolić u ovom udruženju, izveo radikalan performans tako što je obavio veliku nuždu ispred Paviljona „Cvijeta Zuzorić“, kaže da je sednica Udruženja u subotu prekinuta i da treba sačekati sledeću:

- Sledeća skupština će pokazati kako stoje stvari. Članstvo mora da dođe, odluči samo ko će nas voditi, bitno je da mi sami odlučujemo ko će biti na čelu ULUS. Ne mogu nikom da sugerišem, ali verujem da će glasati po savesti.

Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track