OPREZ! LIČNU DAJTE SAMO POLICIJI: Sve više zloupotreba matičnog broja! EVO KO SME DA VAM TRAŽI DOKUMENTA!
Foto: Fonet

OPREZ

OPREZ! LIČNU DAJTE SAMO POLICIJI: Sve više zloupotreba matičnog broja! EVO KO SME DA VAM TRAŽI DOKUMENTA!

Društvo -

Trgovci, kontrolori u autobusu, obezbeđenje tek su neke kategorije koje bez zakonskog osnova traže lične podatke građana čija zloupotreba može imati pogubne posledice

Sve češće se dešava da nam neko traži lična dokumenta bez ikakvog zakonskog osnova, pa lični podaci i JMBG mnogih građana završe kod neovlašćene osobe, što u krajnjoj liniji može da se zloupotrebi.

Poslednja u nizu zloupotreba ličnih podataka desila se penzioneru Jelenku Stojkoviću, kome je neko iskoristio JMBG i kupio tri telefonska broja, preko kojih je napravio dug od čak 160.000 dinara. Sve ovo vraća Jelenko, kom odbijaju trećinu penzije.

Krađa identiteta

Mogućnosti za zloupotrebu su razne, od krađe identiteta, zloupotrebe podataka preko društvenih mreža, do zloupotrebe u oblasti telekomunikacijskog, bankarskog, zdravstvenog i osiguravajućeg sektora, budući da vaš matični broj može da se iskoristi za izradu ličnih dokumenata koji kasnije mogu da se koriste da izvršenje krivičnih dela.

Da građani ne bi svoje privatne podatke otkrivali drugima kada to ne moraju, Kurir je istražio kako ljudi treba da postupe kada im neko zatraži lična dokumenta.

foto: Kurir

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da postoje dva pravila na osnovu kojih neko može da dobije od građana JMBG i ličnu kartu. Prvi je zakonski osnov, a drugi naša saglasnost.

- Ličnu kartu ili bilo koji lični dokument ima pravo da vam traži samo onaj ko je na to ovlašćen zakonom. Ako vam nije jasno da li je ovlašćen, onda pitate po kom članu zakona vi to od mene tražite. Ako nije u stanju da vam kaže, onda niste u obavezi da mu date. Drugi slučaj je da onima koji nisu zakonom ovlašćeni, a traže vam dokument, vi sami odlučite da li želite da date ličnu kartu - objašnjava Šabić.

foto: Filip Plavčić

Detaljna provera

Na sajtu poverenika možete detaljno proveriti ko je sve ovlašćen zakonom da vam traži lične podatke, a Kurir izdvaja one najbitnije.

foto: Media Centar

Potrošači upozoravaju

JMBG JE „GOVOREĆA ŠIFRA“

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije upozorava da je JMBG „govoreća šifra“ koja može da otkrije sve o nama, ali i da se zloupotrebi:

- Ako ga ostavite, recimo, u butiku ili nekoj trgovini, očekujte navalu poziva marketinških agencije koja vam nude proizvode znajući vaše potrošačke navike. Sa tuđim matičnim brojem možete da otvorite račun u banci i podignete kredit na tuđe ime, možete i da otvarate firme. Može da se zloupotrebi i za biračke spiskove, ličnim podacima se trguje u modernom svetu. Evropa kreće ozbiljno da se obračunava sa tim i mi se odavno zalažemo za uvođenje nekog drugog broja, dok bismo JMBG davali samo u policiji i sudovima.

S. Slamnig - J. Pronić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČIJE JA LUKSUZNA VILA NA POVLENU, VREDNA 1,5 MILIONA EU?! Šešelj tvrdi da je Dušana Mihajlovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track