Nikolić oficirima uručio sablje i plakete
Foto: Beta

Svečanost u Domu Narodne skupštine

Nikolić oficirima uručio sablje i plakete

Društvo -
Oficirske sablje predsednik Srbije je prvo uručio potpukovniku Vangelu Milkovskom, prvom u rangu sa prosekom ocena 9,80, kao i drugom i trećem u rangu potpukovnicima Zoranu Dragičeviću i Nenadu Sretenoviću
1 / 6

BEOGRAD - Na svečanosti u Domu Narodne skupštine predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je oficirske sablje oficirima 55. klase Generalštabnog usavršavanja koje je završilo 36 oficira Vojske Srbije i tri iz BiH.

Oficirske sablje Nikolić je prvo uručio potpukovniku Vangelu Milkovskom, prvom u rangu sa prosekom ocena 9,80, kao i drugom i trećem u rangu potpukovnicima Zoranu Dragičeviću i Nenadu Sretenoviću.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je plakete sa oznakama polaznicima 1. klase Visoke studije bezbednosti i odbrane, kojih je 13 iz Srbije i dvojica iz BiH.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je uspešan završetak školovanja polaznicima 1. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 55. klasi Generalštabnog usavršavanja.

Predsednik je poručio da su usavršavanjem osposobljeni da daju odgovor svim bezbednosnom izazovima.

Nikolić je posebno pozdravio pripadnike inostranih armija koji su se usavršavali zajedno sa pripadnicima VS. Ocenio je da su oni dokaz da zemlje iz kojih dolazem imaju poverenja u vojno školstvo Srbije i da je to pokazatelj da Vojna akademija predstavlja vodeću visokoškolsku ustanovu regiona.

"Srbija danas aktivno doprinosi stabilnosti i bezbednosti u regionu. Srbija teži da svoj doprinos maksimalno ostavari kroz saradnju sa susedima i međunarodnom zajednicom", kazao je Nikolić i ocenio da se Srbija oduvek zalagala za miroljubivo rešavanje otvorenih pitanja i za poštovanje principa međunarodnog prava.

On je ocenio da integracijom u evroposke tokove Srbija ima priliku za ospsti napredak i da, istovremeno, pripadnici VS imaju priliku da kroz međuarmijsku saradnju pokažu Evropi i svetu kvalitet svog školovanja i usavršavanja.

Nikolić je diplomcima ukazao da oni nastavljaju časnu vojnu istoriju i tradiciju, da ih obavezuje istorija, temelj na kojem će se graditi i raditi na izgradnji mira i stabilnosti.

Predsednik Srbije je ukazao da je Vojska Srbije na prvom mesto po poverenju građana među državnim institucijama i da teži standardima najmodernijih na svetu.

"Učešće u mirovnim misijama od velikog je značaja za međunarodni ugled Srbije i za ostvarivanje interesa Srbije. Saradnjom sa drugim armijama sveta u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, na najbolji način se promoviše ugled vojske i zemlja", poručio je Nikolić.

On je ocenio da je, sa tako reformisanom vojskom i vojnim školstvom, Srbija spremna da zajedno sa ostalim evropskim zemljama učestvuje u rešavanju svih problema.

Na početku svečanosti Hor Vojne akademije je izveo himnu Srbije "Bože pravde".

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić čestitao je mladim oficirima uspeh i poželeo im sreću u daljem školovanju.

Jelić je kazao da je Škola nacionalne odbrane Vojne akademije jedinstvena obrazovna celina sa potencijalima koji mogu da zadovolje i potrebe regiona.

"Karijerno školovanje od četiri programa ove školske godine završava 204 oficira i osam visokih državnih službenilka od cega devet oficira stranih oružanih snaga. Sve nas to čini referentnom školom u regionu, Evropi, a i svetu", istakao je Jelić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track