POTPISANI UGOVORI SA 59 OPŠTINA: Za projekte lokalnih samouprava 320 miliona dinara
Foto: Tanjug/Tanja Valič

prijavilo se 120 gradova

POTPISANI UGOVORI SA 59 OPŠTINA: Za projekte lokalnih samouprava 320 miliona dinara

Društvo -

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 59 opština i gradova, čiji će projekti biti podržani iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave, u vrednosti 320 miliona dinara.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Zadovoljan sam što ćemo posle šest godina, ponovo biti u mogućnosti da, kroz 32 puta veći Fond za lokal, pomognemo opštinama i gradovima da realizuju projekte od velikog značaja za građane", rekao je Ružić novinarima.

On je rekao da je za novac iz tog fonda apliciralo 120 gradova i opština, sa ukupno 171 projektom, ukupne vrednosti oko dve milijarde dinara.

Ružić je dodao i da je podneta dokumentacija u 90 odsto bila ispravna, što, kako je ocenio, govori i o kapacitetima i potencijalima opština u Srbiji.

On je istakao da će inistirati da se iduće godine povećaju sredstava u Fondu za lokalnu samoupravu, kako bi što više gradova opština mogli da finansiraju svoje projekte.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Ružić je istakao i da je će ove godine iz Fonda za lokalne samouprave biti finansirana realizacija tri vrste projekata, pa će 33 lokalne samouprave dobiti više od 262 miliona dinara za infrstrukturne radove na vrtićima, školama, objektima kulture, sporta i javne uprave, komunalnoj infrastrukturi.

Dodao je da će 18 opština i gradova dobiti više od 48 miliona dinara za nabavku savremenih informacionih tehnologija koje će omogućiti uvođenje e-Uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi.

"Sa više od 10 miliona dinara biti podržano osam lokalnih samouprava u organizaciji kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija", rekao je Ružić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

On je rekao da je najviše novca opredeljeno za projekte infrastrukture, koji su kako je rekao u skladu i sa populacionom politikom Vlade Srbije, pa su tako četiri opštine - Trstenik, Bor, Aranđelovcu i Bogatić aplicirali sa projektima za povećanje kapaciteta predškolskih ustanova.

Kao primer naveo je i Varvarin i Veliko Gradište, koji su konkurisali sa projektima za vodovod i kanalizacionu mrežu, dok su na primer Senta, Tutin, Surdulica i Čačak konkurisali za rekonstrukciju zgrade lokalne samouprave.

"Sredstva za kulturne, sportske i turističke manifestacije raspodeljene su na teritorijalno šarenolik način", rekao je Ružić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Ružić je ocenio da je danas veliki dan za ministarstvo, lokalne samouprave, ali i Vladu Srbije, koja na ovaj način pokazuje opredeljenost za poboljšanje standarda građana u lokalnim samoupravama.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug, Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track