(VIDEO) ROĐEN JE U BOGATAŠKOJ PORODICI, A BIO JE TITOV KOMANDANT, GENERAL I VELIKI VOJSKOVOĐA: Koča je obožavao da zavitlava prolaznike po Knez Mihailovoj a samo zbog ovog je nosio brkove?!
Foto: Printscreen YouTube

Šokantne činjenice o Brozovom partizanu, pesniku, diplomati, ministru

(VIDEO) ROĐEN JE U BOGATAŠKOJ PORODICI, A BIO JE TITOV KOMANDANT, GENERAL I VELIKI VOJSKOVOĐA: Koča je obožavao da zavitlava prolaznike po Knez Mihailovoj a samo zbog ovog je nosio brkove?!

Društvo -

BEOGRAD - Konstantin Koča Popović, rođeni Beograđanin, bio je srpski i jugoslovenski komunista, filozof, pesnik nadrealista, učesnik Španskog građanskog rata, Aprilskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFRJ, general-pukovnik JNA, junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije.

foto: Youtube Printscreen

Bio je Titov načelnik Generalštaba JNA, ali i šef SFRJ diplomatije kao i potpredsednik SFRJ. Jedan je od osnivača FK Partizan iz Beograda.

foto: Printscreen YouTube

Rođen je 14. marta 1908. godine u Beogradu, od oca Aleksandra, bogatog indrustrijalca, i majke Ruže. Njegov deda bio je general Kraljevine Srbije i akademik Stevan Zdravković. Kao dečak živeo je i školovao se u Lozani, gde je najpre naučio francuski, a tek onda srpski. Gimnaziju je završio u Beogradu, odlužio Vojsku Kraljevine Srbije, a potom na pariskoj Sorboni studirao čistu filozofiju i diplomirao 1932. godine. Bio je blizak prijatelj Andrea Bretona i Žana Koktoa. Od tada pa do rata 1941. godine bavio se pisanjem poezije, književnom publicistikom i filmskom kritikom. Učestvovao je i u Španskom građanskom ratu.

Jedna od zanimljivosti iz njegove mladosti, koju je živeo kao bogataški sin, bila je tajna njegovih brkova za koje su svi mislili da ih je nosio samo da bi podsećao na Salvadora Dalija.

foto: Printscreen YouTube

Međutim, njegovu tajnu otkrila je Vjera Bakotić, njegova tadašnja devojka, s kojom je provodio letnje raspuste u popularnom prestoničkom Bob klubu. Ona je obelodanila da je Koča puštao brkove samo da bi ličio na Čarlija Čaplina, a da mu je omiljena letnja zabava bila da uzme štap i obuče se kao Čarli Čaplin, izađe u Knez Mihailovu i tako obučen zavitlava prolaznike!

Kočom Popovićem, čovekom-misterijom, bavio seu svom dokumentarcu i reditelj Goran Marković.

(Kurir.rs/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track