Najnovije vesti

URUČENA PRIZNANJA ZELENI I CRNI LIST: Nagrađani zaštitnici životne sredine, obeleženi zagađivači
Foto: Promo

ekologija

URUČENA PRIZNANJA ZELENI I CRNI LIST: Nagrađani zaštitnici životne sredine, obeleženi zagađivači

Društvo

U Akciji „Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine”, koju organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine, dodeljena su priznanja Crni i Zeleni list za 2017.

 

Najstarije ekološko priznanje u Srbiji osmišljeno je pre 35 godina, sa ciljem podizanja svesti o značaju zaštite, ukazivanja na probleme i moguća rešenja u oblasti zaštite životne sredine. Pokrenuli su ga, tada novi, Ekološki magazin „Čekajući vetar”, Drugog programa Radio Beograda i Društvo za čistoću vazduha.

 

foto: Profimedia

Već tri i po decenije zagađivači su etiketirani i javno prozivani, a zaštitnici i njihova dela promovisani. Poslednjih devet godina, partner Radio Beogradu 2 u ovoj akciji je Pokret gorana Vojvodine.

 

Svoje predloge za zagađivača i zaštitnike životne sredine dali su novinari ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz čitave Srbije, kao i udruženja, organizacije, institucije i pojedinci.

 

Ove godine Zeleni list su dobili: Savez mesnih zajednica Temska, za upornu borbu protiv izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini; Sabahudin Abdagić i Milorad Babić iz Sjenice, za organizovanje čišćenja i očuvanje Pešterskog polja; Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić” iz Novog Sada, za niz uspešnih akcija u zaštiti prirode i životne sredine; Udruženje UGRIP iz Novog Sada, za kontinuirane akcije čišćenja barutnih magacina Petrovaradinske tvrđave; Grin fest, za doprinos da Beograd bude na svetskoj mapi zelenih prestonica; Emisija „Znanje – imanje”, za dugogodišnje promovisanje zaštite životne sredine i obrazovanje gledalaca; Milivoj Mile Vučanović, za izuzetnu posvećenost očuvanju živog sveta Vršačkog brega; Osnovna škola u Visokoj – Đačka zadruga „Zvončić”, za život i rad u prirodi i za prirodu; Agencija City marketing centar iz Niša, za oplemenjivanje sivog naselja „Milka Protić" sađenjem jelki i porodica Vozar, za tri decenije bavljenja organskom proizvodnjom povrća i stečeno poverenje potrošača.

 

foto: Profimedia

Specijalna priznanja dobili su Goran Trivan, za višedecinijsku posvećenost ekologiji i Miroslav Mihajlović, za četrdeset godina rada u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u Pokretu gorana Srbije.

 

Crni list pripao je kompaniji „Step trans” iz Novog Sada, zbog držanja nekoliko desetina puta veće količine opasnog otpada od one za koju su imali dozvolu.

Priznanja su dodeljena u svečanoj sali Gimnazije u Sremskim Karlovcima.

 

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...