PITALI SMO POZNATE ŠTA ČITAJU: Vjerica Radeta samo ŠEŠELJA, Leka BIBLIJU, a JADRANKA JOKSIMOVIĆ...
Foto: Promo, Beta/Branislav Božić, Filip Plavčić

Političari i glumci otrivaju uz koja štiva se opuštaju

PITALI SMO POZNATE ŠTA ČITAJU: Vjerica Radeta samo ŠEŠELJA, Leka BIBLIJU, a JADRANKA JOKSIMOVIĆ...

Društvo -

Kažu da omiljeni pisac ili knjiga o nama otkriva mnogo više nego što pretpostavljamo.

U želji da nešto više otkrijemo o političarima, glumcima i drugim poznatim ličnostima, pozvali smo ih i pitali: Šta trenutno čitate? Koju ste knjigu poslednju pročitali?

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije

Čitam Ljosu i Pola Kenedija

- Ja sam oduvek čitala mnogo, i dan danas čitam bukvalno sve, i stručnu literaturu i beletristiku i istorijske knjige. Poslednje sam procitala od Maria Vargas Ljose knjigu "Pet uglova" i od Toni Morison "Milosrđe". Trenutno čitam po drugi put "Uspon i pad velikih sila" od Pola Kenedija.

Miloš Jovanović, predsednik DSS

Desetak knjiga mi je uvek otvoreno

- Čitam naravno, to mi je doduše i deo posla na Pravnom fakultetu. Nažalost, ne čitam onoliko koliko bih hteo, jer nemam dovoljno vremena. U poslednje vreme, zbog mnogo obaveza, bar mi je desetak knjiga, i pet brojeva diplomatskog Monda, otvoreno svuda po kući. Poslednje što sam pročitao je "Teorija savremene umetnosti" Pol Klia, zatim Peri Andersona - "Začeci postmodernizma", Stanislava Krakova - "Kroz buru", Aleksandra Koževa - "Pojam autoriteta" i Miloša Šobajića - "Slikaj i ćuti".

Branislav Lečić, glumac:

Čitam Bibliju, Novi zavet - Uvek čitam više knjiga u isto vreme. Bez obzira na to kada dođem kući, uvek nađem vreme da pročitam nešto. Jedna od kniga koju svakako čitam je Biblija, Novi zavet. Zatim, "Znakovi pored puta" od Ive Andrica. Nedavno sam čitao drame i to sam ponovo krenuo od Šekspirovih, izdvojio bih "San letnje noci". Tu su i "Stubovi društva" i "Nora Lutkina kuca" od Henrika Ibzena... Dešava se da jedno delo pročitam iznova posle više godina i tada se različito doživi usled ličnog sazrevanja, sublimacije koje se dešavaju u društvu...

Zlatko Nikolic, kriminolog

Slabo čitam beletristiku

- Čitam nešto što mi je iz srednjoškolskih dana ostalo nedočitano, "Crveno i Crno" od Stendala i "Uzorana ledina". To sam nekada počeo i nisam završio, a inače kada sam počeo da pišem knjige, slabo čitam beletristiku, nisam imao vremena da čitam. Pre ovog pročitao sam "Senka Vetra"od Karlosa Ruisa Zafona.

Vjerica Radeta, poslanica SRS

Samo Šešeljeve knjige

- Volim da čitam, ali u poslednje vreme, osim dnevne štampe i predloga zakona, malo šta stižem. Povremeno pišem predgovor za Šešeljeve knjige, pa ih čitam pre objavljivanja. Poslednja koju sam pročitala, a već je i objavljena, jeste "Hag me se opet uželeo".

Meho Omerović, poslanik SDPS

Bakman je odličan

- Čitam dosta. Trenutno čitam švedskog pisca Fredrika Bakmana - "Moja baka vam se izvinjava"! On je autor čuvenog romana "Čovek zvani Uve".

Sanda Rašković Ivić, narodna poslanica

Istražujem staljinističku eru

- Uvek nešto čitam, a trenutno "Ministarstvo neizmerne srece" Arundati Roj, koja je autorka bestselera "Bog malih stvari". Pročitala sam i tri knjige Montefjorea, koji se bavi staljinističkim erom. Čak je i Kisindžer rekao da je od njega saznao nešto o Staljinu.

Dijana Vukomanović, Narodna stranka

Opet čitam roman pokojnog supruga

- Trenutno sam u Crnoj Gori. Kad sam u Morači, uvek čitam odeljke iz moje omiljene knjige "Put u Karadag" (turski naziv za Crnu Goru), koju je napisao moj pokojni suprug Pavle Jovanović. To je roman, stogodišnja saga o crnogorskoj porodici na razmedi 19. i 20. veka. Poslednje što sam pročitala u Beogradu je zbirka japanskih kratkih priča, ima kod nas da se kupe dve zbirke od 25 i 26 priča, a inspirisana je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost Kazuom Išigurom.

Aleksandra Janković, psiholog

Zanimaju me knjige na grčkom - Čitam na grčkom, počela sam da učim grčki. Uzela sam da čitam "Žitije svetog Serafima Sarovskog", koji je na grčki prevodio otac Justin. Trenutno sam na grčkom govornom području. Iznova čitam stare knjige, tako da sam pre ovoga pročitala "Jedna Svanova ljubav" i to je knjiga koju malo, malo pa čitam. Ima odličnih knjiga, ali verujem da se redovno treba vraćati klasici.

Toma Fila, advokat

Knjigu mi je poklonio patrijarh Irinej - Trenutno čitam knjigu koju sam dobio od patrijarha Irineja "Žitije jednog sveca", patrijarh mi je to dao, pa sada čitam da vidim zašto mi je to dao. Pre toga sam pročitao "Istoriju Srba". Inače volim istorijsku literaturu, a dok sam bio mlad voleo sam romantičarsku. Valjda kad dođete u neke godine istorija je nekako najlakša.

Kurir.rs/ (B.K.-M.B.-S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track