BRNABIĆ: Unapređujemo vladavinu prava, sprovodimo reforme
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

predstavljen Pravosudni-infomacioni sistem

BRNABIĆ: Unapređujemo vladavinu prava, sprovodimo reforme

Društvo -

U Prvom osnovnom sudu danas je predstavljen Pravosudni-infomacioni sistem koji će omogućiti dnevno ažuriranje izveštaja o radu sudova, kao i statistiku podataka o sudski postupcima, a premiijerka Ana Brnabić poručuje da Vlada nastavlja da radi na unapređenju vladavine prava, među kojima je reforma pravosuđa jedna od najvažnijih.

Brnabić kaže da je reforma pravosuđa jedna od najvažniih na putu Srbije ka EU, ali i jedna od najvaznijih stvari za građane Srbije i nastavak strukturnih reformi.

"Ovo što radimo radimo zbog građana Srbije i privrede, a onda će posledično to nas dovesti bliže EU", rekla je premijerka.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakla je da je elektronska uprava jedan od alata i za povećanje efikasnosti i transparentnosti pravosuđa koje će omogućiti da se uoče "uska grla" i da se rešavaju problemi i dodatno olakša rad pravosuđa.

Zahvalila je Ministarstvu pravde na predanom radu ne samo u okviru e-Uprave nego generalno u reformi pravosuđa.

"U poslednjih godinu dana uradili ste jedan ogroman i herojski posao. Čestitam ministarki Kuburović i celom njenom timu. Napravili ste primetni iskorak. Građani i privreda će ovo uočiti u mesecima pred nama, ali je važno da smo napravili revolucionarne korake", kaže Brnabić.

Zahvalila je i vladinoj Kancelariji za IT i e-upravu koja timski radi sa Ministarstvom pravde kako bi ovakve kompleksne stvari bile urađene u Srbiji i zaživele na korist građana.

Svi podaci Pravosudno-informacionog sistema, navela je premijerka, od danas su dostupni na portalu otvorenih podataka Vlade Srbije, te dodala da je, kada je reč o transparentnosti, Ministrastvo pravde jedno od ministarstava koje predvodi Srbiju i resore u vladi u transparentnosti.

Navela je i da će građani sve satističke podatke moći da nađu i na portalu vlade i da to daje primer i ostalim državnim organima da slede taj put.

"Važno je da za građane imamo efikasno i transparentno pravosuđe", rekla je premijerka i zahvalila sudovima, sudijama i svim radnicima u pravosuđu što su otvoreni za ovakve promeni.

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da se na svaki nacicn nastoji da se obezbede uslovi za dostojan rad pravosuđa i za ubrzanje sudskih i tužilačkih postupaka.

Govoreći o prednostima koje novi sistem pruža, Kuburović kaže da će on omogućiti da se jednim "klikom" dođe do podatka, poput onog o boravištu, zbog koga su se sudski postupci odugovlačili i do tri meseca, a izvršeteljski i do šest meseci.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakla je važnost dobre statistike, na šta je ukazano i u izveštaju EK, i navela da će novi sistem sadržati podatke o radu sudova, a dnevno će se pratiti ažurnost svakog sudije.

Građani, kaže, zbog novog sistema mogu očekivati kraće postupke i suđenje u razumnom roku, što znači da oni neće trajati po pet ili šest godina, nego će biti završeni u roku od dve godine.

Očekuje od novog sistema godišnje uštede od 55 miliona. Ističe da se više razna dokumenta, podnesci i tužbe neće slati poštom nego elektrosnkim putem.

Najavila je i pokretanje e-suda najpre u Upravnom sudu, kao i skoro povezivanje Pravosudno-informacionog sistema sa Katastrom štoće, ističe, sprečiti situacije duple prodaje istih stanova koje su već sada smanjenje.

Predsednica Prvog osnovnog suda Snežana Stevović kaže da svih 150 sudija tog suda već imaju pristup Pravosudno-informacionom sistemu za koji kaže da je napredak za srpsko pravosuđe koji će smanjti troškove postupanja, kao i troškove stranaka.

Upitana da li će sada s ozbirom na novi sistem sudije imati izgovor za sporost u radu, Stevović kaže da su se do sada iz procesnh razloga suđenja odlagala, te da su uslovi rada sudija dobri i biće sve bolji.

"Da li imaju izgovor? Sve sudije rade na osnovu zakona", kaže Stevović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track