PASOŠ NAM VIŠE NEĆE BITI DOVOLJAN, SPREMITE I 7 EVRA: Za ulazak u EU trebaće nam dozvola i plaćena taksa! Evo kako će to izgledati u praksi
Foto: Reuters/Ilustracija

od januara 2021. nove mere trebalo bi da stupe na snagu

PASOŠ NAM VIŠE NEĆE BITI DOVOLJAN, SPREMITE I 7 EVRA: Za ulazak u EU trebaće nam dozvola i plaćena taksa! Evo kako će to izgledati u praksi

Društvo -

BRISEL - Državljani zemalja Zapadnog Balkana će morati da preko interneta ubuduće od Evropske unije zatraže dozvolu za ulazak u prostor Šengena iako im nije potrebna viza i da plate taksu od sedam evra, u sklopu mera koje EU uvodi za mnogo stroži nadzor spoljnih granica Unije, potvrdili su izvori EU u Briselu.

foto: AP/Ilustracija

Ovu odluku, koju su usaglasili ambasadori zemalja EU, sada treba da potvrdi Evropski parlament a potom usvoji i Savet ministara Unije i od januara 2021. će stupiti na snagu ove nove mere u sklopu sistema ETIAS.

To će obuhvatiti državljane svih zemalja izvan Unije, kojima nije potrebna ulazna viza u šengenski prostor EU, uključujući države Zapadnog Balkana, rekli su zvaničnici u Savetu ministara EU.

foto: AP/Ilustracija

Kako će izgledati procedura

Posle podnošenja zahteva, putnik koji namerava da krene u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtev, ako bi bila potrebna dodatna provera podataka.

foto: Reuters/Ilustracija

Dozvola za putovanje će važiti tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata, ističe se u objašnjenju mera u sklopu sistema ETIAS.

Cilj je, kako je izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske, predsedavajućeg EU, da se "zna ko dolazi u EU pre nego stigne na granicu, tako da ćemo biti u stanju da bolje zaustavimo one koji mogu predstavljati pretnju našim građanima".

Kako se navodi u obrazloženju odluke,"ETIAS će omogućiti da se unapred proveri i, ako bude nužno, odbije dozvola za putovanje i ulazak u šengenski prostor gradjanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza".

foto: Milica Jeremić

"To će", dodaje se, "poboljšati unutrašnju bezbednost, sprečiti ilegalnu imigraciju, zaštiti zdravlje gradjana i smanjiti vreme prolaska preko granica jer će biti utvrdjeno koja lica mogu predstavljati opasnost za ova područja i pre nego što dodju na spoljne granice EU".

Evropska komisija je posle krvavih atentata islamskih terorista 2015. i 2016. u Parizu i Briselu, kao i imigrantske krize predložila članicama Unije da osetno pojačaju nadzor spoljnih granica i uvedu strogu kontrolu svih putnika koji ulaze i izlaze iz Unije.

Primena sistema ETIAS će otud ubuduće za državljane zemalja Zapadnog Balkana značiti da će oni pre putovanja u šengenski prostor EU preko internet stranice morati da prethodno zatraže dozvolu i za to plate sedam evra takse.

foto: Dado Đilas

Sve informacije koje podnese državljanin zemlje s bezviznim režimom za Šengen, automatski će se obraditi u bazama podataka EU i Interpola da bi se utvrdilo da li ima osnove da se odbije dozvola za putovanje.

U obrazloženju ovih mera EU se navodi i da će avioprevoznici i brodarske kompanije pre ukrcavanja putnika biti obavezne da provere da li oni raspolažu važećom dozvolom za prelazak spoljne granice Unije i ulazak u šengenski prostor.

foto: Reuters/Ilustracija

Takođe je predočeno da "dozvola za putovanje ne znači automatsko pravo da se uđe i boravi u EU, jer će pogranična policija o tome doneti konačnu odluku".

(Kurir.rs/Beta/Dragan Blagojević/Foto: Reuters/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track