Otvoren malogranični prelaz Janja-Lešnica
Foto: Tanjug

Zalog za budućnost

Otvoren malogranični prelaz Janja-Lešnica

Društvo -
Reka Drina ne sme da razdvaja ljude sa jedne i druge strane i moramo se truditi da otvorimo novu stranicu u našim odnosima, rekao zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić
1 / 5 Foto: Tanjug

BIJELJINA - Zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić svečano su danas otvorili malogranični prelaz Janja-Lešnica između BiH i Srbije.Dačić je naglasio da je otvaranje ovog prelaza dobar put da granice pretvorimo u one koje spajaju, a ne razdvajaju.

"Reka Drina ne sme da razdvaja ljude sa jedne i druge strane i moramo se truditi da otvorimo novu stranicu u našim odnosima. Istoriju ne možemo da promenimo, ali hajde da dešavanja u sadašnjosti budu zalog za budućnost", rekao je Dačić.Kako je naglasio, granice moraju da budu otvorene za ljude, da omoguće slobodu prometa robe i kapitala, ali zatvorene za sve oblike kriminalnog delovanja."Uveravam vas kao mandatar nove vlade da Srbija ima interesa da razvija odnose sa Bosnom i Hercegovinom, jer nema nama bližih. Više volim i mislim da treba razvijati odnose sa ljudima ovde, nego sa onima koji su deset hiljada kilometara daleko", rekao je Dačić.Imamo, dodao je Dačić, zajednički interes za bolji život, u kome "nema ratova, a svi problemi se rešavaju mirnim putem"."Dosta je bilo krvi. Hajde da vidimo malo i med na Balkanu", poručio je Dačić u prisustvu lokalnih i zvaničnika BiH, sa kojima je prethodno održao sastanak u sedištu opštine Bijeljina.

Predsedavajući predsedništva BiH Bakir Izetbegović, zajedno sa Dačićem i Mićićem, presekao je vrpcu i ovaj dan i povod za okupljanje nazvao "lepim načinom da se krene u bolje odnose između BiH i Srbije".

"Ovo je primer kako angažovanim radom može da se usreći 359 porodica, kojima će ovaj prelaz omogućiti da obrađuju zemlju sa druge strane Drine", rekao je Izetbegović.On je podsetio da je prošle godine o ovom projektu razgovarao sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem i da je prijatno iznenađen ovako brzim rešavanjem ovog pitanja uz pomoć lokalnih zvaničnika.

"Ova stvar je rešena, idemo dalje. Od turskog premijera Tajipa Erdogana sam tražio kredit za razvoj, između ostalog, i poljoprivrede, a ta sredstva iz Turske nisu namenjena samo Bošnjacima, već svima koji imaju dobar projekat", naglasio je Izetbegović, uz ocenu da je današnje otvaranje prelaza "najbolji način da se krene u bolju budućnost".Svečano otvaranje prelaza "zaliveno" je šampanjcem i obogaćeno prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track