(FOTO) PLJUŠTE KAZNE NA AUTO-PUTEVIMA: Zbog prevelike brzine na 6 naplatnih stanica kažnjeno 70 vozača!
Foto: MUP Srbije, Ilustracija

Merenje srednje brzine

(FOTO) PLJUŠTE KAZNE NA AUTO-PUTEVIMA: Zbog prevelike brzine na 6 naplatnih stanica kažnjeno 70 vozača!

Društvo -

Na svim auto-putevima u Srbiji danas je počelo kažnjavanje vozača na osnovu merenja srednje brzine i do 14 sati je na šest velikih naplatnih stanica kažnjeno oko 70 vozača, koji su prekoračili dozvoljenu brzinu od 120 km/h.

Direktor policije Vladimir Rebić je tim povodom obišao naplatnu rampu "Vrčin" kod Beograda i potvrdio da će svi koji prekorače srednju brzinu, makar i za jedan kilometar na sat, morati da plate kaznu.

"Ne postoji način da mi ne primenimo važeće propise koji dozvoljavaju maksimalnu brzinu od 120 km/h, tako da ne postoji ta tolerancija", rekao je Rebić novinarima.

Vladimir Rebić
Vladimir Rebićfoto: Tanjug/Zoran Žestić

On je zahvalio Kancelariji za IT koja je omogućila da od danas u Srbiji stranci i naši građani mogu da na post terminalima da plate novčanu kaznu za prekršaje bez da se isključuju sa autoputa, kako bi otišli u banku ili menjačnicu.

foto: MUP Srbije

"Kao što je prethodnih dana najavljivano od danas na svim deonicama autoputeva počinje kontrola prosečne brzine kretanja vozila. Izuzetno sam ponosan što je Srbija jedina u okruženju, a možda i jedina u Evropi, koja ima ovakav sistem koji omogućava da se bez značajnog ulaganja novih sredstava vrši efikasan način kontrole".

Kako je rekao, od danas na svim čeonima naplatnim stanicama, kao što su Vrčin, Šimanovci, Niš i druge, policija na licu mesta kažnjava sve koji su prekoračili brzinu.

"Što se tiče ovih koji napuštaju autoput na bočnim rampama, njima će se dostaviti na adresu dopis u kome će ih obavestiti da su dužni od osam dana da daju podatke o licu koje je načinilo prekršaj".

I onima koje policija ne kazni na licu mesta na čeonim naplatnim rampama stizaće kazne na kuće adrese odnosno vlasnicima vozila.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Rebić je apelovao na njih da u propisanom roku od osam dana daju informacije policiji o tome ko je upravljao vozilom kada je napravljeno prekoračenje srednje brzine, jer bi u suprotnom vlasnici mogli da plate od 100.000 do 120.000 kaznu jer pokušavaju da izbegnu odgovornost.

Pored merenja srednje brzine, na autoputevima će brzinu kontrolisati i tzv. presretači - automobili bez policijskih oznaka, a sve u cilju smanjenja žrtava na spskim putevima, naglasio je.

foto: MUP Srbije

Prema njegovim rečima, u prethodne dve godine na dva auto-puta život je izgubilo 96 lica, a više od 2.000 je povređeno.

Na pitanje kako će sistem funkcionisati kada tokom letnje sezone kroz našu zemlju bude prolazio veliki broj stranaca, Rebić je istakao da će u saradnji sa Putevima Srbije obavestiti ambasade zemalja čiji građani najviše koriste naš autoput kako bi ih upozorili na merenje srednje brzine, a na rampama će na njihovim jezicima - turskom, nemačkom, engleskom i drugim biti istaknuto da se meri prosečna brzina.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zamenik načelnika Saobraćajne policije Boban Milinković je rekao da se prosečna brzina ne meri na auto-putu Ljig-Preljina, na Koridoru 11, zbog nepostojanja tehničkih uslova, jer ta deonica ne funkcioniše u zatvorenom sistemu naplate putarine.

Milinković je rekao da je broj kažnjenih vozača od jutros mnogo manji nego nego kada je počelo merenje srednje brzine na prvoj deonici Šid - Ssimanovci.

"Otkada je počela da se kontroliše srednja brgzina za oko 30 odsto je smanjen broj slučajeva prekoračenja, a broj nezgoda za 35 odsto, tako da koliko smanjite prekoračenje brzine, toliko ćete smanjiti i broj nezgoda", naglasio je Milinković.

Kamere JP "Puteva Srbije" instalirane su na svim za to predviđenim mestima, a brzina će se meriti na osnovu vremena prolaska od jedne do druge naplatne rampe.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja