JULIJANA, IRINA I STEFAN SU JEDINI SRBI MEĐU 3.300 STUDENATA MOSKOVSKOG UNIVERZITETA ZA NAUKU: Tamo se nikada nisu osećali kao stranci, a evo i šta kažu o životu u dalekoj Rusiji
Foto: AP / Alexander Zemlianichenko

Nostalgija prema rodnoj Srbiji ne prolazi

JULIJANA, IRINA I STEFAN SU JEDINI SRBI MEĐU 3.300 STUDENATA MOSKOVSKOG UNIVERZITETA ZA NAUKU: Tamo se nikada nisu osećali kao stranci, a evo i šta kažu o životu u dalekoj Rusiji

Društvo -

Na Nacionalnom moskovskom univerzitetu za nauku i tehnologiju, MISiS, studira 3.300 stranih studenata iz 69 zemalja, a među njima je - troje studenata iz Srbije. Svako od njih je na drugačiji način došao u Rusiju, a ono što ih povezuje, između ostalog, jeste nostalgija prema Srbiji.

foto: Kurir/Ilustracija

Julijana Cvjetinović (24), je nakon završenog Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, smer fizika, dobila od Ruskog doma stipendiju za MISiS. Kako je rekla, za MISiS je čula od prijateljice, koja joj je objasnila da je to jedan od najboljih i najperspektivnijih fakulteta što se tiče materijala, a ima i visok rejting i najbolje mogućnosti za dalje usavršavanje.

DANIJEL (42) JE ŠVAJCARSKI PASOŠ ODLUČNO ZAMENIO ŽIVOTOM U SRBIJI: Za kafu od pola sata dogovaraju se po 7 dana! Ovo je prava ISTINA o životu u Cirihu!

"Oduvek sam volela Rusiju, ruski narod, kulturu i to me je uvek privlačilo i imala sam želju da nastavim studiranje upravo ovde, jer je jako teško naći posao vezan za fiziku i istraživanja. Sada sam na smeru Fizika kondenzovanog stanja materije i trenutno moj naučni rad je baziran na istraživanju raznih polimernih materijala sa primenom u medicini", rekla je Cvjetinović.

Prema njenim rečima, nakon završenih magistarskih studija ima dve mogućnosti - da nastavi doktorske studiije ili da nađe posao. Ona je dodala i da je život u Moskvi mnogo drugačiji nego u rodnom Novom Sadu, pre svega zbog veličine.

"Da živim ovde još 20 godina imam osećaj da je nikada do kraja ne bih upoznala. Sviđa mi se, iako ponekad nakon predavanja budem jako umorna. Prevoz, gužva, ali kada odem u Srbiju, meni Moskva nedostaje. Ta prelepa arhitektura, ljudi koiji su jako fini, ja se ovde ne osećam kao stranac i to mi je glavno", rekla je ona.

JELENA I ZORAN IZ NIŠA 20 GODINA ŽIVE U REJKJAVIKU: Deca rade već sa 14 godina, u vrtićima ih polivaju ledenom vodom iz creva, bebe spavaju u kolicima na terasi uprkos jezivoj zimi! Ovo je prava ISTINA o životu na ISLANDU

Irina Mažibrada (29) stigla je u Moskvu kao student osnovnih studija drugog fakulteta, koji se pre pet godina spojio sa MISiS-om. Ona je trenutno na doktorskim studijima, smer informatika, i kako kaže veoma je zadovoljna programom.

foto: Profimedia

"Sviđa mi se život, već sam pomalo i zaboravila život u Srbiji u koju idem samo dva puta godišnje. Uskoro treba da završim i da se vratim u Srbiju i teško je zamisliti da neću živeti u Moskvi. Za sada planiram da se nakon studija vratim u Srbiju, ali ako nađem neki posao odmah ću se vratiti u Rusiju", rekla je Mažibrada.

BEOGRAĐANKA JELENA (24) JE APSOLVENT MEDICINE U RUSIJI: Zaboravite na sve što ste do sada čuli! Ovo je prava istina o životu u bratskoj zemlji!

Stefan Tomić (20) rođen je u Rusiji, u koju su njegovi roditelji došli zbog posla, a studiranje na MISiS-u je izabrao zbog rejtinga fakulteta i međunarodnog programa. Ovaj student informatike za sada planira da nakon osnovnih upiše magistarske studije.

"Velika je potražnja za programerima, ali ako nemam šansi za posao u Rusiji imaću u Srbiji", rekao je Tomić.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Sve troje su odlični studenti, čiji rad hvale profesori, a kako kažu navikli su se na život u Moskvi. Svoje slobodno vreme provode izlazeći i družeći se sa prijateljima, a veoma se obraduju kada dobiju pakete od porodice iz Srbije. Donedavno, jedni za druge nisu ni znali, budući da je MISiS ogroman Univerzitet.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track