U Srbiji obeležen Dan borca
Foto: Juzne Vesti

U Srbiji obeležen Dan borca

Društvo -
Dan borca, iako je prestao da bude državni praznik, biće obeležavan i u narednom periodu kako bi se sačuvale tekovine antifašističke borbe, poručio predsdenik GO SUBNOR-a general Branislav Popović

BEOGRAD - Povodom Dana borca - 4. jula, predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i lokalnih ogranaka te organizacije položili su danas vence na spomenik ustanku protiv fašizma u šumi Bojčin u Surčinu.

Ceremoniji i kulturno-umetničkom programu prisustvovali su predsdenik GO SUBNOR-a general Branislav Popović, potpredsednik Skupštine grada Zoran Alimpić, predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević, treći sekretar ambasade Ruske Federacije u Beogrdu Anton Sokolov, kao i brojni poštovaoci tradicije NOB-a.

Popović je poručio okupljenima da će Dan borca, iako je prestao da bude državni praznik, biti obeležavan i u narednom periodu kako bi se sačuvale tekovine antifašističke borbe. On je podsetio da su decenije koje su usledile nakon Drugog svetskog rata obeležene obnovom i izgradnjom i da ponovo treba težiti tome.

Alimpić je rekao da će grad Beograd nastaviti da pomaže čuvanje sećanja na borce koji su odlučili da podignu ustanak u porobljenoj zemlji.

"Obeležavaćemo sećanje na borce i hrabre ljude koji su prvi u Evropi oslobodili teritoriju od nacističkih okupatora. Istina je da ovaj datum više nije državni praznik, ali će grad Beograd nastaviti da pomaže njegovo obeležavanje", kazao je Alimpić.

Predsednik opštine Surčin Janošević rekao je da će ta opština nastaviti sa revitalizacijom objekata i lokacija koje su značajne kao spomenici narodnooslobodilačke borbe, a onih koji su locirani u Bojničkoj šumi.

"Ova šuma nije skrivala i pomagala samo građanstvo tokom Drugog svetskog rata već i tokom svih oslobodilačkih ratova. Unutar šume širićemo sadržaj i kulturni i turistički i to je plan za ovu lokaciju", kazao je Janošević.

Gostima u Bojčinskoj šumi predstavljen je reportoar kulturno-umetničkog društva "Diogen" iz Surčina i poslužen vojnički pasulj.

SUBNOR je obležavanje Dana boraca organizovao i u Jagodini, gde je delegacija te organizacije venac položila na Spomen-kosturnicu 1.170 boraca i oficira Crvene armije, na "Ruskom groblju" u Jagodini.

Cveće su položili i veterani Drugog svetskog rata i ratova devedesetih godina i organizacija koje neguju tradicije antifašističke borbe, ratni vojni invalidi i građani.

Predsednik GO SUBNOR-a Miroslav Malenović je kraj spomen-obeležja u Aleji nosilaca "Partizanske spomenice" u Gradskom groblju u Jagodini podsetio da je na današnji dan 1941. godine Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije doneo odluku u Beogradu o oružanom otporu protiv nemačkih okupatora.

U Loznici su predstavnici SUBNOR-a Dan boraca obležili polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležja iz Drugog svetskog rata u tom gradu, na Partizanskom groblju.

Minutom ćutanja i podsećanjem na zbivanja iz Drugog svetskog rata odata je pošta pred Spomen-kosturnicom, u kojoj počivaju posmrtni ostaci 180 palih za oslobođenje Jadra u borbi protiv fažizma.

Predstavnici SUBNOR-a su zatim u centru grada položili vence na spomenik, prvoborcu i svešteniku Vladi Zečeviću, koji je bio većnik AVNOJ-a, kao i na spomen-obeležje u mestu Voćnjak Čedomiru Mihailoviću Rogonji koji je sa porodicom bio žrtva tadašnjeg bratoubilačkog pogroma.

Polaganjem venaca na spomen-obeležje Kosti Stamenkoviću, narodnom heroju, u centralnom leskovačkom gradskom parku, u Leskovcu je obeležen Dan borca.

Pored delegacije Grada Leskovca, vence su, između ostalih, položili i predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera i Saveza rezervnih vojnih starešina. Na komemorativnoj svečanosti o značaju 4. jula, Dana borca, govorio je dr Miodrag Kostić, član Gradskog veća Grada Leskovca.

"U vreme velikih iskušenja, tokom Drugog svetskog rata, naš narodnooslobodilački pokret pokazao je veliku istrajnost da se izbori za slobodu, a mnogi borci dali su ono što je najvrednije, svoje živote", podvukao je dr Kostić na komemorativnoj svečanosti u centru Leskovca na kojoj se okupilo nekoliko stotina građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track