Najnovije vesti

ZASEDA SABOR SPC: Sveštenstvo zabrinuto zbog izjava o Kosmetu
Foto: Stefan Jokić

Nastavljen rad

ZASEDA SABOR SPC: Sveštenstvo zabrinuto zbog izjava o Kosmetu

Društvo

BEOGRAD - Sabor Srpske pravoslavne crkve nastavio je u utorak rad u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, pod predsedavanjem patrijarha Irineja, saopšteno je iz SPC.

 

Redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC počelo je u nedelju, u Pećkoj Petrijaršiji, svetom arhijerejskom liturgijom koju je održao patrijarh srpski Irinej.

 

Sabor SPC konstatovao je u saopštenju nakon prvog radnog dana zasedanja u ponedeljak izuzetnu zabrinutost sveštenstva, monaštva i vernog naroda povodom sve češćih zvaničnih i nezvaničnih izjava u vezi sa konačnim statusom Kosova i Metohije.

 

"Sabor deli njihovu zabrinutost povodom učestalih izjava moćnih zemalja Zapada u kojima se otvoreno govori o nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i zbog različitih spekulacija o eventualnoj podeli južne srpske pokrajine", navodi se u saopštenju Sabora.

 

Srpski patrijarh je, zajedno sa mitropolitima i episkopima Srpske pravoslavne crkve, u ponedeljak je posetio Prizren. Oni su posetili prizrensku Bogosloviju, u čijim prostorijama je održana i saborska sednica.

 

Na ovom zasedanju Sabora razmatraju se teme iz života Crkve, zatim, o Kosovu i Metohiji, uvek aktuelnoj temi Sabora i, kako je ranije najavio, patrijarh, predlog izmena Ustava SPC.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...