Đorđević: Zahtevi radnika opravdani, uvek može bolje
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ministar za rad povodom 1. maja

Đorđević: Zahtevi radnika opravdani, uvek može bolje

Društvo -

Znaju da se plate i penzije mogu povećati kada napravimo presek i kada vidimo stanje finansija, kaže ministar

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavaje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da su opravdani zahtevi radnika u Srbiji, koji su nezadovoljni matarijalnim položajem, jer uvek može bolje.

"Zahtevi su opravdani jer uvek može bolje, i uvek treba da bude veća plata. Ali treba da se kreću u skladu sa mogućnošću države. Ipak, radnici sa druge strane, vide da se mi ne zadužujemo. Znaju da se plate i penzije mogu povećati kada napravimo presek i kada vidimo stanje finansija", kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, dobro je da građani vide da se država ne zadužuje i da bi nešto isplaćivala. "Vide da se mi ne zadužujemo da bi nešto isplaćivali već iz nekih realnih prihoda i da to na jedan transparentan način želimo da podelimo, za povećanje plata i penzija, a i sa druge strane da ulažemo u našu zemlju jer dugo godina ništa se nije ulagalo, potrebna nam je nova infrastruktura da bismo doveli nove strane investitore", kazao je on.

Ministar je rekao da su sada bolji uslovi rada i da je mnogo bolja briga o radnicima, kao i da se svi problemi mogu rešiti razgovorom. Navodeći da ministarstvo na čijem je čelu radi na promeni mnogih zakona, Đorđević je kazao da će taj posao biti završen tokom ove godine.

Dodao je da je do sada minimalni proces rada utvrđivao poslodavac, a da će to ubuduće biti regulisano novim kolektivnim ugovorom.

"To će biti jedan u nizu zakona u svrsi boljeg poslovanja i boljeg položaja radnika. I u izradi su uključeni i radnici i poslodavci. Suština jeste da kroz javne rasprave, razgovor i dogovor izađemo sa novim zakonom", naveo je Đorđević.

(Kurir.rs/Beta/RTS/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track