TROPSKI TALAS U APRILU NIJE NIŠTA U ODNOSU NA VRELINU KOJA STIŽE! Evo kakvo nas leto očekuje! DETALJNA PROGNOZA DO SEPTEMBRA

PROGNOZA

TROPSKI TALAS U APRILU NIJE NIŠTA U ODNOSU NA VRELINU KOJA STIŽE! Evo kakvo nas leto očekuje! DETALJNA PROGNOZA DO SEPTEMBRA

Društvo -

Visoke aprilske temperature u Beogradu spremaju nas za vrelo leto u celoj Srbiji. Da li se trend porasta temepratura i klimatski izazovi nastavljaju za predstojeće leto proverili smo sa stručnjacima meteorologije i klimatologije.

Ono što se može očekivati ovog leta, kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, svakako su temperature iznad proseka.

- U julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni, dok će padavina biti u proseku za to doba godine- kaže Đurić.

Međutim, kako navodi Ana Savović iz Republičkog hidrometorološkog zavoda ove godine ne očekujemo ekstremno leto.

- Prema podacima koje za sada imamo očekuje se toplo leto i povremeni toplotni talasi, ali ne u onoj meri kao 2017. godine kada je letnji period bio drugi najtopliji u Srbiji.

foto: Zorana Jevtić

Odakle nam dolaze talasi vrućine i od čega zavise burne klimatske promene objašnjava Đurić.

-Oscilacije zavise od procesa u atmosferi, a praktično cela Evropa se nalazi pod toplim strujanjima koja dolaze sa severa Afrike. Povremena osveženja i pad temeprature moguća su pod uticajem vlažne vazdušne mase sa Atlantika što donosi i vremenske nepogode - kaže on.

Ono što zabrinjava stručnjake jesu visoke temperature u kontinuitetu poslednjih par godina.

foto: Zorana Jevtić

- Globalni trend je porast temepratura i vrlo topla leta tako da visoke temperature nisu nešto sa čim se nismo susreli pre, ali ono što je karakteristično za poslednjih par godina i što utiče na porast prosečnih temepratura jesu visoke temperature u neprekidnom nizu počevši od 2003. godine pa 2007. godine kada je u Beogradu izmereno paklenih 43,6 stepeni zajedno sa 2012. godinom kada je proglašeno najtoplije leto u Srbiji i od kad temeprature nastavljaju da rastu- navodi Đurić.

VREME DO OKTOBRA

JUN 2018: Topliji i suvlji jun. Moguća pojava toplotnih talasa

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.5, dok se u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.9 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 25 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 64 mm.

JUL 2018: Topliji i suvlji jul. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, a u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.6 stepeni.

foto: Beta/Dragan Gojić

Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 32 mm.

AVGUST 2018: Nastavak leta. Toplotni talasi. Topliji i malo suvlji avgust

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, a u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.9 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

foto: Beta/Dragan Gojić

SEPTEMBAR 2018: Produžetak kasnog leta. Prosečno topao i malo suvlji septembar

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.8. Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 17 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 35 mm.

OKTOBAR 2018: Prosečno topao i prosečno suv oktobar. Miholjsko leto

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicama višegodišnjeg proseka, a u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobru biće oko 19.3 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

(Kurir.rs/RHMZS/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja