AFERA LEPI GROM: Ceca izbrisana iz knjiga, lete i Bajaga i Bora Čorba
Foto: Damir Dervišagić

Ministar se pobunio, izdavač odlučio

AFERA LEPI GROM: Ceca izbrisana iz knjiga, lete i Bajaga i Bora Čorba

Društvo -

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će kazniti odgovorne što su dozvolili da se stih iz pesme Svetlane Ražnatović nađe u radnoj svesci za peti razred osnovne škole. Na tu opasku reagovao je BIGZ, izdavač udžbenika, i odlučio da izbaci ne samo sporni stih, već i ostale stihove koje pevaju Bajaga, Riblja Čorba i Ju grupa!

- Sramota je da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku. Onaj koji je napravio ovu glupost biće kažnjen - izjavio je Šarčević za medije, aludirajući na reči Cecine pesme: "A sećaš li se lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo" u kojem učenici treba da podvuku vokativ.

Olivera Đikanović, glavna i odgovorna urednica izdavačke kuće BIGZ, naglašava da je u pitanju radna sveska koja nije obavezna za učenike, a ne udžbenik.

- Nigde se ne spominje ni ime autora pesme, ni izvođača. Autor sveske je želeo da ona bude bliska odeđenom krugu dece koja slušaju tu muziku i ne radi se o popularizaciji bilo koga. Budući da smo se do sada ponašali u skladu sa zahtevima ZUOV, izbacićemo "Cecin stih", ali i ostale stihove popularne kulture. Ako popularna kultura smeta, onda je neće biti. Ne bih spekulisala zašto je baš Ceca svima zaprala uši, mi delujemo u našem polju izdavaštva.

Ceca Ražnatović juče nije odgovarala na poruke novinara Kurira. baš kao ni Bajaga, a Bora Đorđević je bio nedostupan.

Autor: Vlada Đukanović Odakle ministar zna šta je šund i kič?

Reči Mladena Šarčevića pogodile su autora radne sveske, lingvistu Vladu Đukanovića, koji je izjavio da bi voleo da mu ministar objasni "gde je dobio sertifikat da kaže šta je šund i kič". - Koje su njegove ingerencije da precrta nešto i cenzuriše rečenicu iz bilo koje knjige? Četiri godine to stoji tu i onda u 24 časa ceo region zna za vas... Stih je uzgred napisala Marina Tucaković. Sa jedne strane je poezija, a sa druge popularna muzika. Niko ne meša Boru Čorbu i Aleksu Šantića, a sve je u cilju da se približimo deci.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track