OVO JE ZLOGLASNI ČLAN 133. ZBOG KOG SE IŠLO NA GOLI OTOK: Od Titovih odredbi nije smelo ni da se pisne! Ko poziva na obaranje vlasti, u zatvor i do 10 GODINA!
Foto: Profimedia, Printscreen

Strah i trepet zbog verbalnog delikta

OVO JE ZLOGLASNI ČLAN 133. ZBOG KOG SE IŠLO NA GOLI OTOK: Od Titovih odredbi nije smelo ni da se pisne! Ko poziva na obaranje vlasti, u zatvor i do 10 GODINA!

Društvo -

Doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije i vrhovni komandant oružanih snaga Josip Broz Tito umro je na današnji dan pre 38 godina i dok se mnogi njegovog doba sećaju sa nostalgijom, drugi ne zaboravljaju ni rigorozne odredbe kojima se kažnjavalo.

foto: Profimedia

Zajedničko za tzv. spiskove nepodobnih, montirane optužnice, zabranu knjiga, časopisa, novina, pozorišnih predstava i filmova jeste zloglasni član 133. Krivičnog zakona SFRJ iz 1976. godine koji je definisao “verbalni delikt“. Na njega je danas podsetio i bivši funkcioner SPO i miistar vera i dijaspore u vladi Mirka Cvetkovića, Srđan Srećković, koji je na svom Fejsbuk profilu objavio izvod iz pomenutog zakona:

(VIDEO) UMRO JE DRUG TITO: Navršeno 38 godina od smrti Josipa Broza, na današnji dan cela Jugoslavija stajala je u tišini...

"Ko natpisom, letkom, crtežom, govorom ili na drugi način poziva ili postiče na obaranje vlatsi radničke klase i radnih ljudi, na protivustavnu promenu socijalističkog samoupravnog društvenog uređenja, na razbijanje bratstva i jedinstva i ravnopravnosti naroda i narodnosti, na svrgavanje organa društvenog samoupravljanja i vlati ili njihovih izvršnih organa, na otpor prema odlukama nadležnih organa vlasti i samoupravljanja koje su od značaja za zaštitu i razvoj socijalističkih samoupravnih odnosa, bezbednost i obranu zemlje, ili zlonamerno i neistinito prikazuje društveno-političke prilike u zemlji,

kazniće se zatvorom od jedne do deset godina.

Ko delo iz stava 1 ovog člana učini uz pomoć ili pod uticajem iz inostranstva, kazniće se zatvorom najmanje od tri godine.

foto: Profimedia

Ko vrši upućivanje ili prebacivanje agitatora ili propagandnog materijala na teritoriju SFRJ radi vršenja dela iz stava 1 ovog člana, kazniće se zatvorom najmanje jednu godinu.

MISTERIOZNA ARHITEKTURA NA AVALI KOJU JE TITO KRIŠOM OBILAZIO: Josip Broz je dolazio noću, a onda bi se šetao i posmatrao...

Ko u nameri rasturanja izrađuje ili umnožava neprijateljski propagandni materijal ili ko ovaj materijal drži iako zna da je namenjen rasturanju, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina."

Sam Srećković osvrnuo se na ove odredbe komentarom da se zbog njih svojevremeno i "ubijalo".

foto: Marina Lopičić

"Ne brinite - iako je 4. maj danas, ipak neće biti sirena i nećemo baš morati da stojimo mirno. Za one koji na dan njegove smrti pričaju kako je bilo divno u Brozovo vreme - ovo je čuveni clan 133. Krivičnog zakonika SFRJ koji reguliše verbalni delikt. Da ne bude zabune, zakon je iz 1976. godine, ne iz 1945. ili 1952. Tada su ubijali za "krivična dela iz ovog zakona"... Da se ne zaboravi", napisao je političar na Fejsbuku.

(Kurir.rs/Foto: Profimedia, Printscreen/Facebook)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) KO JE ZAPRAVO BIO TITO? 5 neverovatnih teorija zavera o Brozu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track