POČAST DOŽIVOTNOM PREDSEDNIKU SFRJ: Drugovi iz cele Juge položili cveće na Titov grob
Foto: Kurir

Širenje bratstva i jedinstva

POČAST DOŽIVOTNOM PREDSEDNIKU SFRJ: Drugovi iz cele Juge položili cveće na Titov grob

Društvo -

Na 38-godišnjicu smrti Josipa Broza Tita u Kući cveća poštovanje mu odali poštovaoci iz cele bivše SFRJ

Ni 38 godina od smrti doživotnog predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita sećanje na njega nije umrlo, pa su njegovi poštovaoci iz svih delova bivše Juge na dan njegove smrti došli u Kuću cveća i položili vence na njegov grob.

Okićeni značkama, bedževima i majicama sa radnih akcija, ali i sa zastavama sa petokrakama u rukama Titovi pioniri, brigadiri, radnici udarnici stigli su u Kuću cveća iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije da pokažu da maršala nisu zaboravili. Svi do jednog žale za Titovim vremenom, u kome se, kako kažu, neuporedivo bolje živelo. - Bila sam Titova pionirka i u Titovo vreme je bilo sve dostupno, školstvo, zdravstvo i druženje. Roditelji su mi radili i imali smo nešto, a danas radimo i nemamo ništa. Kad dođemo na Titov grob nađemo se i družimo se drugovima iz cele Jugoslavije i širimo bratstvo i jedinstvo - kaže Bernarda Dodić iz Ilirske Bistrice u Sloveniji, predsednica društva Tigr primorska Slovenija".

foto: Kurir

I Gorgi Nikolov, penzionisani policajac iz Kočana iz Makedonije, već 16 godina redovno dolazi da oda počast maršalu Titu. - Dolazim jer su mi Tito i prelepa Jugoslavija uvek u srcu. Dok sam živ, ostaću Jugosloven i dosledan Titovoj ideji mira, socijalizma i bratstva i jedinstva. Sadašnje vreme ne može ni da se poredi sa Titovim vremenom - kaže Nikolov i dodaje da svi "drugovi" idu na druženje u restoran "Korčagin".

foto: Kurir

Za Pančevca Nenada Bjeloša odanost Maršalu ista je i danas kao i dok je bio živ. - U Titovo vreme imali smo ideale, mladost i budućnost, sada ništa od toga nemamo i sve se svelo na puko preživljavanje - ističe Bjeloš.

foto: Marina Lopičić

Titova pionirka, pa brigadirka i višestruki radnik udarnik sa radnih akcija Vukica Erdeljan iz Novog Sada kaže da, iako je bila mala kad je Tito umro, seća se da se po svemu da primetiti koliko se u Titovo vreme lepše živelo. - Ljudi su imali toliko para da su bili prinuđeni da idu na godišnji odmor, zimovanja, letovanja... Poštovao se čovek i radnik. Ako si bio vredan i radan, to se cenilo, a danas su se sve te vrednosti izgubile. Danas što si veći neradnik i prevarant, to više napreduješ - kaže Vukica.

foto: Kurir

Drugarica je imala sve, a gospođa nema ništa

Kaćuša Pašanski, penzionisana medicinska sestra sa Voždovca, ne propušta nijedan 4. i 25. maj da dođe u Kuću cveća. - Kad sam bila drugarica, od plate sam mogla mesec i po dana da provedem na moru, da kupim sve što mi se svidi i da zovem ženu da mi jednom mesečno sredi stan. A sad kao gospođa ništa od toga ne mogu sebi da priuštim, samo preživljavam, a more gledam samo na televiziji - kaže Kaćuša Pašanski i dodaje da je uvek cenila i poštovala druga Tita zbog svega što je narodu obezbedio.

foto: Kurir

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Najveći Titov fan ponovo u kući cveća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track