SVEČANO NA ĐURĐEVDAN: Obeležena slava Generalštaba Vojske Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane

prisustvovao i ministar vulin

SVEČANO NA ĐURĐEVDAN: Obeležena slava Generalštaba Vojske Srbije

Društvo -

Slava Generalštaba Vojske Srbije, Sveti velikomučenik Georgije - Đurđevdan, obeležena je danas u kasarni "Banjica 2" u Beogradu u prisustvu izaslanika predsednika Srbije Nikole Selakovića i ministra odbrane Aleksandra Vulina, saopštilo je spsko Ministarstvo odbrane.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej, koji je čestitao slavu i istakao da je ovo veliki dan u srpskoj istoriji".

foto: Ministarstvo odbrane

"Radujem se što sam ovde danas s vama. Danas je veliki praznik, koji slavi sav pravoslavni svet. Veliko ime u našoj crkvi. On je bio ono što ste i vi ovde prisutni – oficir visokog ranga u tadašnjoj rimskoj vojsci. Nama to uliva veliku nadu da ćemo, uz sva nedaća i neprijateljstva koja nas okružuju, ipak opstati. Jer nismo sami. Kao što je veliki apostol Pavle govorio – ko će protiv nas ako smo s Bogom", kazao je srpski patrijarh.

Domaćin i kum slave, koja se u Generalštabu obeležava prvi put, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković rekao je da je slava Generalštaba mogla mnogo ranije da proslavi, ali je bilo "potrebno vreme da ljudi sazru".

foto: Ministarstvo odbrane

"Shvatili smo da možemo biti još korisniji sebi i drugima i kroz veru u Boga, bez obzira kojoj veri pripadali. Nisu retki primeri u našoj istoriji da su se rame uz rame s nama borili i vojnici islamske i katoličke veroispovesti. I danas smo mi multietnička sredina i takvi ćemo ostati na ponos svih", rekao je general Diković.

On je rekao da je važno da oficiri, podoficiri i vojnici Vojske Srbije veruju u Boga, u pravdu, u državu kojoj pripadaju i da budu jednako čvrsti kao i Sveti Georgije.

foto: Ministarstvo odbrane

Diković je u znak sećanja na današnji dan i slavu Generalštaba uručio patrijarhu Irineju plaketu Vojske Srbije u želji da sveštenstvo, kao i do sada, bude oslonac naroda u dobru i u zlu. Takođe, glavnom vojnom svešteniku, majoru Sladjanu Vlajiću, general Diković je, u znak zahvalnosti, uručio ikonu Svetog Georgija.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ministarstvo odbrane)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track