OTVORITE ČETVORE OČI: Najezda krpelja u Srbiji! Ovo su simptomi ujeda opasnog parazita
Foto: Profimedia

Budite oprezni i Ne ignorištite simptome lajmske bolesti

OTVORITE ČETVORE OČI: Najezda krpelja u Srbiji! Ovo su simptomi ujeda opasnog parazita

Društvo -

Sa lepim vremenom ljudi masovno borave u prirodi, uživaju na izletima sa decom, prijateljima i kućnim ljubimcima. Međutim, bezazleno uživanje može biti kobno zbog velikog broja krpelja!

Prethodnih nekoliko dana u Vrbasu je zabeležen rekordan broj ujeda ovih parazita. Zbog najezde malih krvopija, lekari apeluju da ovo nikako ne treba ignorisati, kao ni simptome lajmske bolesti koja može biti smrtonosna!

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr Slavica Maris kaže da treba izbegavati boravak u nesređenim zelenim površinama, a da odeća treba biti svetla, dugih rukava i nogavica. - Nakon boravka u prirodi potrebno je pregledati celo telo. Krpelji su prenosioci različitih bolesti, a opasnost od prenosa infekcije smanjuje se ako se on izvadi u roku od 24 sata. Uklanjanje je najbolje obaviti u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Ukoliko se neko odluči sam da to uradi, potrebno je prvo dezinfikovati alkoholom pincetu, a potom krpelja treba uhvatiti što bliže koži, pinceta se najpre malo povuče na gore, a zatim se polako izvlači. Posle odstranjivanja ubodno mesto treba dezinfikovati. Izvađen krpelj trebalo bi odneti na VMA kako bi se utvrdilo da li je zaražen, ako jeste odmah se započinje sa lečenjem. Sistemska bolest može da zahvati zglobove, nervni sistem, srce i druge organe. Neophodno je sprovoditi nadzor tri meseca nakon uboda - objašnjava dr Maris.

Simptomi

- crvenilo kože - temperatura, ukočenost vrata - dolazi do širenja bakterije koju je preneo krpelj - vrtoglavice, nesvestice - otečeni zglobovi - nepravilnosti u radu srca - zapaljenje mozga i kičmene moždine koje postepeno napreduje - zamor, smetnje u pamćenju - utrnulost završetka udova, bolovi, slabost i grčevi u mišićima

Kurir.rs/Mina Branković

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Ne idi u travu, ima krpelja!" Kako se zaštititi i rešiti podlih krvopija?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track