EPILOG AFERE ZLATNI MULJ: Evo kako se odvijala pljačka zlata u RTB Bor!
Foto: Shutterstock, Fonet

Potvrđeno pisanje Kurira

EPILOG AFERE ZLATNI MULJ: Evo kako se odvijala pljačka zlata u RTB Bor!

Društvo -

Policija je juče uhapsila sedmoro zaposlenih u RTB Bor zbog sumnje da su od 2014. do 2017. iz zlatare ovog rudnika ukrali veću količinu zlata! Ovom akcijom je potvrđeno pisanje Kurira da policija već duže vreme češlja papire u ovom posrnulom gigantu upravo zbog sumnje da je neko ukrao ogromne količine zlata poslednjih godina. Kako smo tada objavili, nadležni veruju da najveća pljačka zlata u srpskoj istoriji nije mogla da prođe bez znanja direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog.

U zajedničkoj akciji pripadnika Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave u Boru uhapšeno je sedam osoba zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo teške krađe - I. S. (1976), Z. P. (1967), G. P. (1975) i D. M. (1974), zaposleni u Radnoj jedinici za proizvodnju plemenitih metala RTB Bor, S. S. (1977), bivši radnik ove jedinice, i D. M. (1975) i Z. I. (1970), bivši radnici obezbeđenja "Zaštita" iz Bora.

- Sumnja se da su oni, prema prethodnom dogovoru, više puta iz proizvodnog procesa prisvojili veće količine neafinisanog i afinisanog zlata koje su prodavali. Pretresu stanova i drugih prostorija osumnjičenih pronađeno je 135.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara i izvesna količina nakita - navodi se u saopštenju MUP.

Oni su, saznaje Kurir od izvora bliskih istrazi, godinama krali plemenite metale i anodni mulj, čijom se preradom dobija čisto zlato. Inače, kako je Kurir pisao, "biznis" ilegalnog vađenja zlata iz anodnog mulja u RTB Bor odavno je razvijen.

- Čak su pojedinci napravili ilegalnu topionicu koja se nalazi na planini u okolini Bora. Tamo su odvozili anodni mulj, a dobijali suvo zlato. Međutim, oni nisu stručnjaci u oblasti rudarstva. Dobijanje zlata iz anodnog mulja mogu da obave samo vrsni poznavaoci postupka vađenja plemenitih metala iz te sirovine. Zbog toga se istraga nastavlja, verujemo da ima još umešanih - kaže naš izvor.

Ekonomista Branko Dragaš tvrdi da krađe u RTB Bor idu od generalnog direktora Blagoja Spaskovskog nadole.

- Poslednjih 30 godina u RTB Bor se krade. U redu što je policija ove uhapsila, ali šta ćemo s krađom bivših direktora i ovog sadašnjeg, koji su prodavali ne samo zlato nego i bakar ispod cene? Krađe se vrše od generalnog direktora nadole. Poslovodstvo je konstantno kriminalno. Svi generalni direktori su krali. Spaskovskog niko ne sme da dira. I niko ne pita šta je sa onim silnim novcem od investicija - kaže Dragaš.

Podsetimo, Kurir je krajem 2017. objavio seriju tekstova o pljački zlata u RTB Bor, kao i da policija uveliko češlja dešavanja u tom rudniku. U izveštajima za 2015. i 2016. uočeno je da nedostaje čak oko 800 kilograma zlata. Međutim, to je samo vrh ledenog brega. Iz RTB Bor je ukradeno više od pet tona zlata, čime je država Srbija oštećena za oko 150 miliona evra. Pljačka je izvršena krađom tzv. anodnog mulja iz kog se dobija zlato. Sumnja se da iza svega stoji Blagoje Spaskovski, prvi čovek RTB Bor.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, juče nije odgovarao na pozive.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/Foto ilustracija: Shutterstock, Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track