NAVALA PENZIONERA NA BESPLATNE BANJE: Svega trećina najstarijih građana će odmarati o trošku PIO fonda
Foto: Shutterstock

Ogromno interesovanje za rehabilitaciju

NAVALA PENZIONERA NA BESPLATNE BANJE: Svega trećina najstarijih građana će odmarati o trošku PIO fonda

Društvo -

O trošku Fonda PIO desetodnevni boravak u jednoj od 24 banje dobiće 14.000 najstarijih građana, što je trećina od ukupnog broja prijavljenih

Svega nešto više od trećine ukupnog broja penzionera koji su konkurisali za besplatan desetodnevni boravak u jednoj od 24 banje u Srbiji moći će ove godine tamo i da boravi.

O trošku Fonda PIO će u banje ići skoro 14.000 penzionera, od oko 40.000 kandidata koji svake godine konkurišu za ovu privilegiju.

- Precizan podatak o broju podnetih prijava po oglasu za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju u 2018. biće dostupan za nekoliko dana, ali prema dosadašnjem iskustvu, svake godine se prijavi tri do četiri puta više zainteresovanih od broja mogućih mesta. Tokom trajanja oglasa za besplatnu rehabilitaciju raspisanog 2017. bilo je podneto 40.447 prijava - kažu u Fondu PIO.

Za razliku od prošle godine, kad je u 24 banje besplatno boravilo 12.500 penzionera, ove godine bi trebalo da ih bude nešto više.

- S obzirom na to da su cene rehabilitacije korisnika penzija i smeštaja pratilaca slepih lica i dece koja su ostvarila pravo na porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, iste kao i prethodne godine, procenjuje se da će oko 1.500 penzionera više moći da iskoristi ovo pravo u odnosu na 2017. godinu - ističu u Fondu PIO.

Fond PIO će u 2018. izdvojiti 392,9 miliona dinara za besplatnu rehabilitaciju penzionera u banjama, a kome će se ta prilika ukazati zavisi od broja bodova koje osvoji.

- Rang-lista se utvrđuje prema broju bodova na osnovu sledećih kriterijuma: visine penzije, broja godina staža osiguranja, broja godina korišćenja penzije, ostvarenog prava na tuđu negu i pomoć, ostvarenog prava na porodičnu penziju za korisnika koji je pravo na porodičnu penziju ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalan život i rad. Pod jednakim uslovima za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju prednost ima korisnik penzije koji je stariji - objašnjavaju u Fondu PIO.

Činjenice

Ko ima pravo na besplatnu banju: - penzioneri čija je penzija manja od 24.980 dinara - da nemaju druga lična primanja - da nisu koristili besplatan boravak o trošku Fonda u poslednjih pet godina

Šta sve penzioneri dobijaju:

- Troškove prevoza do banje autobusom ili vozom u drugom razredu - Troškove za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad - Lekarski pregled prilikom prijema, s formiranjem istorije bolesti - EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize - Redovne lekarske vizite svakog radnog dana - Prisustvo dežurnog lekara po podne, noću i neradnim danima - Sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih pružaju usluge - Najmanje tri vrste terapija i formiranje otpusne liste

BROJKE:

392,9 miliona dinara izdvojiće PIO za besplatne banje u 2018. 14 hiljada penzionera boraviće besplatno u banjama u 2018.

(Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track