ZAŠTITNIK GRAĐANA: Porodica u Srbiji ugrožena narastajućim siromaštvom, sve više porodičnog nasilja
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

ocena

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Porodica u Srbiji ugrožena narastajućim siromaštvom, sve više porodičnog nasilja

Društvo -

Porodica u Srbiji ugrožena je narastajućim siromaštvom, a posebno zabrinjava što slučajevi porodičnog nasilja ne samo da ne jenjavaju, već su u prastu u odnosu na prethodni period, upozorio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 15. maja Međunarodnog dana porodice.

On je istakao da narastajuće siromaštvo i rizik od siromaštva, posebno ugrožavaju određene osetljive kategorije stanovništva, kao što su porodice koje se brinu o teško bolesnom ili detetu sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Kako je saopšteno, Pašalić je rekao da je nasilje u porodici teži oblik kršenja prava članova porodice, posebno deteta jer utiče na pravilan razvoj, bezbednost, nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta, zbog čega se "ne sme tretirati kao privatna stvar ni smatrati ličnim problemom članova porodice".

On je istakao da je međugeneracijska solidarnost i briga o starima u velikoj meri urušena poslednjih nekoliko decenija.

"Stariji, bolesni i osobe sa invaliditetom su najčešće i žrtve svih vidova diskriminacije, a neretko i porodičnog nasilja. Nedovoljno razvijeni servisi podrške starijim licima i njihovim porodicama znatno otežavaju njihov položaj i položaj porodica u kojima žive, kao i pristup pravima", ocenio je Pašalić.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet/Nenad Đorđević),

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja