Selaković: Država ne pravi greške po pitanju Kosova i Metohije
Foto: Zorana Jevtić

generalni sekretar predsednika Srbije

Selaković: Država ne pravi greške po pitanju Kosova i Metohije

Politika -

BEOGRAD - Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da živimo u periodu kada država ne pravi greške po pitanju Kosova i Metohije.

On je na skupu povodom obeležavanja 20 godina od prve otmice srpskih civila na Kosovu i Metohiji, otmice rudara rudnika Belaćevac Žarka Spasića, rekao da država danas ne pravi greške kao nekada kada je vlast, kako je naglasio, donosila bezumne, neracionalne odluke poput oslobadjanja albanskih terorista iz zatvora, ili traženja mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, ili izmeštanja rešavanja tog problema iz UN u EU.

"Gledajući u prošlost ne možemo da sagledamo kraj bezumnim, neracionalnim, čudnim odlukama koje su vlastodršci u Srbiji donosili. Kao što je užasna bila odluka pustiti ljude koje su naši sudovi osudili za ratne zločine, bezumna je bila i prebaciti rešavanje problema iz UN u EU, kao i odluka na skaredan način tražiti mišljenje Medjunarodnog suda pravde i gubiti poziciju za pozicijom", rekao je Selaković.

On je naveo da oni koji su dopustili da osvedočene ubice budu puštene iz zatvora nisu ni svesni da su time podžali stav zemalja koje tvrde da je terorizam išao sa druge - srpske strane, da su Albanci žrtve a ne zločinci.

"Mnogo smo toga izgubili u poimanju KiM, ali ono što je svakom Srbinu i Srpkinji zajedničko jeste da je Kosovo i Metohija paradigma za nepravdu za Srbe", kazao je Selaković koji je obećao da će učiniti sve kako bi Spomen soba "Kosmetske žrtve" dobila dostojan prostor u kome će gradjani moći da čuju hiljade tragičnih priča.

Dodao je da bi poseta spomen sobi bila prilika da se mladi prisete ;kako je izgledao život našeg naroda na KiM kada je naša država imala pun suverenitet na toj teritoriji.

"I taj život je bio težak, mukotrpan, stradalnički i paćenički", rekao je Selaković i ocenio da bi ; jedino gore od tragedije koja je zadesila porodice nestalih i ubijenih bilo to da ih država zaboravi, da se predje preko svega i ne traži istina i pravda.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track