NOVO DEČJE HEMATO-ONKOLOŠKO ODELJENJE U NIŠU: Mališani sa najtežim bolestima konačno dobili bolje uslove za lečenje
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrednost projekta veća je od 100 miliona dinara

NOVO DEČJE HEMATO-ONKOLOŠKO ODELJENJE U NIŠU: Mališani sa najtežim bolestima konačno dobili bolje uslove za lečenje

Društvo -

Novo dečje hemato-onkološko odeljenje sa proširenim kapacitetom, novim nameštajem i boljim uslovima za mališane otvoreno je juče u Kliničkom centru Niš.

Bolnica se prostire na 750 metara kvadratnih, ima dva sprata, šest jednokrevetnih soba, dve trokrevetne i tri kreveta u dnevnoj bolnici.

Mališanima je dostupan i moderan dnevni boravak za druženje i igru, dok je roditeljima na raspolaganju kuhinja. Sa proširenim kapacitetom sada ima 15 bolničkih postelja i još 15 fotelja na rasklapanje koje su namenjene roditeljima koji borave sa decom.

Vrednost projekta veća je od 100 miliona dinara, akciju je pokrenuo NURDOR (nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka), a Ministarsto zdravlja i Klinički centar Niš potpomogli su sa 25 miliona dinara.

U akcijama koje je organizovao NURDOR učestvovalo je više od 1.000 volontera, veliki broj donatora, kao i građani Srbije koji su poslali 240.000 SMS poruka.

"Četiri godine mukotrpnog rada je iza nas, uspeli smo da istrajemo i danas stojimo ispred bolnice koja je najbolja i najkvalitetnija u Srbiji", rekla je predsednica NURDOR-a Joland Korora zahvalivši se se svim donatorima, partnerima u projektu.

Bolnica je po meri deteta, standardi i kapaciteti su duplirani od onoga što je bilo, svaka soba ima kupatilo i ima krevet za roditelja.

"Insistiramo da deca moraju da imaju dostojanstveno i humano lečenje, dete kada uđe u bolnicu i kada krene u svoju borbu ono izgubi detinjstvo. Upravo jedna od ideja je da deca primaju terapiju u vreme igre, mnogo novih stvari ide odavde, i osećam veliko zadovoljstvo i sreću što smo uspeli da otvorimo bolnicu po meri deteta", rekla je predsednica NURDOR-a Joland Korora zahvalivši se se svim donatorima, partnerima u projektu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da su Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja takođe dali svoj veliki doprinos da objekat bude izgrađen, te su obezbedili 25 miliona dinara kako za izgradnju tako i za povraćaj PDV-a, ali i za kupovinu jednog dela opreme.

"Nova moderna zgrada će pružiti ne samo kvalitetno lečenje nego i mnogo ljubavi na putu do izlečenja. Želim da istaknem jedan veliki elan i veliku energiju koju su članovi NURDOR-a pokazali i da im se zahvalim na svemu što su pokrenuli i istrajali. Zahvaljujem se prijateljima iz Italije, svim dobrim ljudima, koji su prepoznali društvenu odgovornost šta je potrebno u Srbiji za unapređenje zdravstvenog sistema", rekao je Vekić.

Direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović zahvalio se NURDOR-u, svima koji su učestovali svojim donacijama, kao i Ministarstvu zdravlja.

Kamen temeljac simbolično je postavljen 18. maja 2016. godine i time su zvanično započeti radovi na prvoj fazi izgradnje objekta.

Kurir.rs/Blic/Ivana Anđelković/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track