VELIKA HOLIVUDSKA IMENA: Snima se film o stradanju u Jasenovcu
Foto: Aleksandar Jovanović

PRIPREMA ZA FILM

VELIKA HOLIVUDSKA IMENA: Snima se film o stradanju u Jasenovcu

Društvo -

Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, spremna je da finansira grandiozni filmski projekat o stradanju našeg naroda, Jevreja i Roma u Jasenovcu.

Prema izvorima Novosti, država planira da izdvoji i do 20 miliona evra za snimanje igranog filma o zloglasnom stratištu u NDH, ali i da angažuje eminentne predstavnike sedme umetnosti, uključujući i neka poznata imena iz Holivuda.

Sagovornici ovog beogradskog lista bliski državnom vrhu objašnjavaju da se Srbija na ovaj korak odlučuje sada, pre svega jer je konačno, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, moguće izdvojiti novac za ovako zahtevan posao, ali ova ideja ima i vrednosne elemente.

Naime, do sada se niko u našoj kinematografiji nije usudio estetski da oblikuje jasenovačku tragediju, koja nadilazi granice ovog podneblja. Uz to, konstantni pokušaji da se razmere stradanja umanje ili da se oskrnavi uspomena na žrtve (najočitiji primer postavljanje table “Za dom spremni” nadomak logora), iziskuju ovaj civilizacijski napor.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track