Najnovije vesti

NAJVIŠE POČASTI ZA SLAVNOG SRPSKOG VOJSKOVOĐU: Danas je 101. godišnjica smrti Radomira Putnika, vojvode koji nikada nije nosio svoje ordenje
Foto: Youtube Printscreen

Tvorac moderne srpske vojske i jedan od najvećih vojnih taktičara

NAJVIŠE POČASTI ZA SLAVNOG SRPSKOG VOJSKOVOĐU: Danas je 101. godišnjica smrti Radomira Putnika, vojvode koji nikada nije nosio svoje ordenje

Društvo

Zajedno sa Živojinom Mišićem pripremio je sve ratne planove za Balkanske i Prvi svetski rat

BEOGRAD - Na beogradskom Novom groblju danas će biti obeležena 101. godišnjica smrti vojvode Radomira Putnika.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodiće državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod groba vojvode Putnika na centralnoj aleji beogradskog Novog groblja.

foto: Youtube Printscreen

Kod groba proslavljenog vojskovođe biće položeni lovorovi venci i odate najviše državne i vojne počasti. Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, potomci vojvode Radomira Putnika kao i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator komemorativnog okupljanja je Vlada Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Radomir Putnik, rođen 24. januara 1847. godine u Kragujevcu, bio je srpski vojskovođa, vojvoda, načelnik Glavnog Đeneralštaba Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

foto: Youtube Printscreen

Vojničko zvanje stekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu. Posle mnogih rasporeda i napredovanja u službi, 1903. godine postavljen je za načelnika Glavnog Đeneralštaba.

Tvorac je moderne srpske vojske. U okviru školovanja i obuke oficira uveo je rešavanje taktičkih zadataka. Srpsku vojsku je osavremenio novim naoružanjem, na ključna mesta je postavio talentovane oficire i nije dozvolio da se politika umeša u redove vojnika. Zajedno sa Živojinom Mišićem pripremio je sve ratne planove za Balkanske i Prvi svetski rat.

Od 1912. do 1916. godine nalazio se na položaju načelnika Vrhovne komande. Posle Kumanovske bitke 1912. godine postao je prvi srpski visoki oficir sa počasnim činom vojvode. Sa grčkog ostrva Krf 1916. godine otišao je na lečenje u Nicu u Francuskoj, gde je umro godinu dana kasnije - 17. maja 1917. godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...