DANAS JE DAN SEĆANJA NA UBIJENE ŽENE: U 2018. čak 18 žena umrlo zbog nasilja u porodici, a tek je maj...
Foto: Shutterstock

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

DANAS JE DAN SEĆANJA NA UBIJENE ŽENE: U 2018. čak 18 žena umrlo zbog nasilja u porodici, a tek je maj...

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji je u 2018. godini 18 žena umrlo usled nasilja u porodici, upozorilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja povodom 18. maja, Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja.

Centri za socijalni rad su, kako je navedeno u saopštenju tog ministarstva, u 2017. godini pružili podršku za 16.499 ljudi koji su na neki način bili žrtve nasilja i izrekli 5.253 mera zaštite od nasilja u porodici.

Dodaje se da se postupci, koji se primenjuju na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je počeo da se primenjuje od juna prošle godine, uglavnom tiču fizičkog nasilja, a u manje psihičkog i seksualnog.

Kako bi se ojačao položaj žena, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u posledljih nekoliko godina dodeljivalo sredstva na osnovu konkursa za projekte ekonomskog osnaživanja žena u oblasti organske proizvodnje, modernih tehnologija i zanatstva, a Nacionalna služba za zapošljavanje redovno izdvaja sredstva i subvencije namenjena podršci i pokretanju proizvodnje za žene sa iskustvom nasilja u porodici.

Ipak, kako navodi Ministarstvo, u primeni postupaka protiv ekonomskog nasilja u porodici mora se na mnogo efikasniji način delovati.

Ukazano je da su potrebne presude, prve kazne i jasno stavljanje do znanja da ekonomska dominacija u porodici nije ništa drugo nego obična diskriminacija i povreda ljudskih prava.

Vlada Srbije je prošle godine 18. maj proglasila za Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja