MAJ NAM PROĐE SA KIŠOBRANOM U RUCI, A SLIČNO ĆE BITI I U JUNU: Srpski meteorolozi konačno otkrili kakvo je LETO pre nama!
Foto: Zorana Jevtić

Dugoročna prognoza

MAJ NAM PROĐE SA KIŠOBRANOM U RUCI, A SLIČNO ĆE BITI I U JUNU: Srpski meteorolozi konačno otkrili kakvo je LETO pre nama!

Društvo -

Do sredine juna u Srbiji i regionu Balkana očekuje se nestabilno vreme sa čestim padavinama koje će uzrokovati porast vodostaja na Savi i njenim pritokama, ali nema opasnosti od poplava i izlivanja reka, navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

foto: Filip Plavčić/Zorana Jevtić

''Padavine će do 10. juna biti iznad godišnjeg proseka što će uzrokovati stalna kolebanja vodostaja, ali nema razoga za uzbunu. Ne očekujemo da će reke preći upozoravajuće nivoe i da će biti izlivanja'', kaže hidrolog Dejan Vladiković.

foto: Printscreen/RHMZ

On je dodao da se do 10. juna očekuju pojačane padavine na celom Balkanu, ali da nema opasnosti od poplava na šta ukazuje i najnoviji prognostički materijal koji RHMZ, kako kaže, u redovnoj razmeni dobija od Evropskog centra za srednjoročno prognoziranje.

Prema prognozi RHMZ-a u narednih 20 dana očekuje se porast vodostaja na slivu reke Save i njenim pritokama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

foto: AP/Ilustracija

Porast vodostaja može se očekivati i na Južnoj, Zapadnoj i Velikoj Moravi, kao i na manjim slivovima u celoj Srbiji.

Vladiković kaže da će od sredine juna na skoro svim rekama u Srbiji biti zabeležen pad vodostaja, te da će u julu preći u stagnaciju.

foto: Beta/Miloš Miškov

''Zbog nedostatka padavina u julu vodostaji će biti niski, ali RHMZ će izdavati upozorenja o uslovima plovidbe i vodosnadbevanju'', naveo je hidrolog.

Kako kaže, do sredine juna temperature će biti oko proseka za ovo doba godine, odnosno da će se minimalne dnevne kretati od 7 od do 14 stepeni, a maksimalne dnevne od 17 od 26 stepeni Celzijusa.

foto: Filip Plavčić

Vladiković je rekao da će nakon tog kišnog talasa, od kraja juna do početka avgusta uslediti sušni period sa blago povišenim letnjim temperaturama.

foto: Nebojša Mandić

''Jul i avgust će biti suvi i topli, ali nema naznaka da će biti pakleno leto i ekstremne vrućine kao što, recimo, prognozira Akuveder'', tvrdi Vladiković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DUGA IZNAD BEOGRADA! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track