NOVI BRITANSKI VOJNI ATAŠE USKORO STIŽE U SRBIJU I OTKRIVA: Moj otac Ilija je bio veliki srpski patriota! U Dalmaciji se TUKAO SA USTAŠAMA!
Foto: Nikola Ilić/Privatna arhiva

ILIĆ PRED DOLAZAK U BEOGRAD

NOVI BRITANSKI VOJNI ATAŠE USKORO STIŽE U SRBIJU I OTKRIVA: Moj otac Ilija je bio veliki srpski patriota! U Dalmaciji se TUKAO SA USTAŠAMA!

Društvo -

Potpukovnik Nikola Ilić, potpukovnik britanske vojske koji uskoro stiže u Srbiju, ističe da se njegov tata kao četnik borio protiv ustaša u Dalmaciji

Otac je bio veliki srpski patriota koji je verovao samo u boga i srpski narod, napisao je potpukovnik Nikola Ilić, novi vojni ataše Velike Britanije u Srbiji, o svom ocu Iliji, koji je povlačeći se pred partizanima s pripadnicima Dinarske četničke divizije prebegao u Englesku.

foto: Nikola Ilić/Privatna arhiva

Ilić je u tekstu, objavljenom 2. jula 2013. godine na portalu Generalmihailovich.com, napisao da je njegov otac Ilija S. Ilić bio jedan od prvih četničkih dobrovoljaca koji se borio protiv ustaša u Dalmaciji na početku Drugog svetskog rata.

- Rođen je 28. avgusta 1923. u selu Pađene od oca Stefana Žuće Ilića, koji je bio komandant legendarnog Pađenskog bataljona Dinarske četničke divizije (DCD). Izabran je u sastav Letećeg bataljona Dinarske četničke divizije, da bi tokom čuvene bitke za Pađene 1944. godine prešao u bataljon svog oca. U toj bici je ranjen i odlikovan srebrnom medaljom za hrabrost, te unapređen u čin kaplara, a priznanja su mu dodeljena u Italiji - piše Ilić i dodaje da se kasnije njegov otac Ilija, sa svojim ocem i bratom Milošem nastanio u Engleskoj.

foto: Nikola Ilić privatna arhiva

Budući vojni ataše Velike Britanije u Srbiji tvrdi da je njegov otac Ilija po dolasku u Englesku, između 1948. i 1956. godine radio kao rudar u gradu Mensfildu, a da se posle pridružio ocu i bratu u Doningtonu kod Telforda.

- Tu je bio zaposlen u britanskoj vojsci prvo kao posilni, a kasnije i kao nadzornik. Oženio se mojom majkom Ljeposavom 1962. i s njom dobio tri sina - Savu (državni službenik), Aleksandra (srpski pravoslavni sveštenik) i mene.

foto: Ministarstvo odbrane

Potpukovnik Nikola Ilić rođen je 3. septembra 1968. u Telfordu. Oženjen je i ima četiri ćerke i dva sina. Njegova porodica slavi Đurđevdan.

Karijera Nikole Ilića Priznanje od kraljice Elizabete

Potpukovnik Nikola Ilić ima blistavu vojnu karijeru. Završio je prestižnu Kraljevsku vojnu akademiju Sandherst. Odlikovan je medaljom za hrabrost 1993, Ordenom za zasluge u službi 1999, a 2006. kraljica Elizabeta Druga ga je proglasila članom Reda Britanske imperije. Bio je angažovan u BiH, Sijera Leoneu, na Kosovu i Metohiji, u Iraku i Avganistanu. Tokom boravka na KiM u okviru snaga NATO rukovodio je akcijom prebacivanja vrednih ikona i crkvene arhive iz Prizrena u Gračanicu.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Nikola Ilić/Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track