ĐORĐEVIĆ: Nastavljamo borbu protiv rada na crno
Foto: Dado Đilas

nastavlja se akcija ministarstva za rad

ĐORĐEVIĆ: Nastavljamo borbu protiv rada na crno

Društvo -

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračaka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da inspekcija nastavlja akciju borbe protiv rada na crno, a da se traži način borbe protiv isplate zarada u gotovini na ruke.

On je na konferenciji za novinare ocenjujući rezultate akcije "Reci NE radu na crno" rekao da će se nastaviti i medijska kampanja jer radnici nisu svesni nekih svojih prava.

Akcija vanrednih inspekcijskih kontrola na osnovu prijave građana besplatnim telefonom počela je 10. marta u saradnji sa norveškom vladom.

"Radnici su možda najmanje obavešteni o prekovremenom radu koji mora da se precizno evidentira i obračuna", rekao je Đorđević.

Dodao je da je najvažnije da radnici prijave sve nepravilnosti iz oblasti rada i bezbednosti na radu dok su još u firmi, a ne tek po odlasku kada je kasno.

Đorđević je rekao da država želi da radnicima obezebedi dostojanstven rad, bilo da rade u državnoj ili privatnoj firmi, kod domaćeg ili stranog poslodavca.

On je najavio izmene Zakona o radu za 2020. godinu, kao i donošenje zakon o sezonskom zapošljavanju i izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o štrajku.

"Trudićemo se da zakon o sezonskom zapošljavanju bude što jednostavniji", rekao je Đorđević.

Đorđević je na pitanje kako sprečiti poslodavce da gase firme posle više meseci neuplaćenih poreza i doprinosa za radnike, rekao da će predložiti Ministarstvu finansija da se promene propisi tako što bi, kao ranije, poslodavac morao prvo da isplati sve obaveze prema radnicima.

"Kada je postojala služba društvenog knjigovodstva (SDK) bilo je lakše kontrolisati plaćanje poreza i doprinosa. Pokušaćemo da uvedemo slične procedure", rekao je Đorđević.

On je povodom nedavnog prekida rada u turskoj fabrici Kajzen u Smederevu zbog neisplaćenih zarada rekao da su u međuvremenu isplaćene, a da je inspekcija danas u toj firmi po prijavi pet radnika koji su se žalili na uslove rada.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je da je za dva meseca koliko traje ta akcija borbe proriv rada na crno inspekcija obavila 3.089 vanrednih inspekcijskih nadzora.

"Utvrdili smo da je među 23.248 radnika 1.659 radilo na crno, a posle inspekcijske kontrole njih 1.468 je dobilo rešenja o zaposlenju", rekao je Đurović i dodao da je otkriveno i 71 neregistrovano pravno lice.

Dodao je da je izdato 113 rešenja o zabrani rada i 678 zahteva za prekršaj.

Đurović je rekao i da se inspektori susreću sa "različitim slučajevima", otišli su po prijavi na 324 adrese, a da nisu našli firme, kao i da je bilo slučajeva da su radnici prijavili 17 puta jednog poslodavca zbog raznih nepravilnosti, a da inspekcija, kada je otišla na lice mesta, nije mogla to da potvrdi.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track