JEDVA SAČUVALI ŽIVU GLAVU : Afrikanci su krvnički tukli naše kolege (KURIR TV)
Foto: Kurir Marina Lopičić

Svedoci linča stigli u Beograd

JEDVA SAČUVALI ŽIVU GLAVU : Afrikanci su krvnički tukli naše kolege (KURIR TV)

Društvo -

Na aerodrom "Nikola Tesla" juče je sletelo petnaestak srpskih radnika koji su napustili Južnoafričku Republiku nakon krvavog sukoba s lokalnim radnicima, kad je povređeno osam Srba, od kojih dvojica teže.

Afrikanci su izazvali nerede pošto su dobili otkaz od podizvođača radova, nemačke kompanije "IMR Hamburg GmbH" i svoj bes iskalili su na našim ljudima, Hrvatima i Nemcima s kojima su radili na izgradnji termoelektrane "Kosile" u Pretoriji, o čemu je Kurir prvi pisao.

Od pedesetak zaposlenih iz Srbije, njih petnaestak je napustilo zemlju jer su uplašeni za bezbednost zbog najava novih sukoba.

foto: Kurir Marina Lopičić

Mile Savić (49) iz Pančeva kaže za Kurir da je bio svedok napada. U tom trenutku bio je na platformi visokoj 63 metra i odozgo je video sve što se dešavalo. - Bilo ih je oko 50, svi su bili kivni zbog otkaza koji su dobili u dve afričke firme koje rade kao naši podizvođači. Nosili su šipke i čekiće i napali su kolege. Bili su vrlo agresivni, dvojicu kolega su tukli krvnički. Jedan je zadobio prelom ruke, operisan je i ugrađene su mu titanijumske pločice. Firma je posle incidenta dovela pojačano privatno obezbeđenje, sa dugim cevima i gumenim mecima - priča Savić.

Podsetimo, vlasnik nemačke kompanije, poreklom iz Hrvatske, Dragan Čarapina za Kurir je odmah nakon sukoba istakao da su vojska i policija pucnjima sprečile linč radnika.

Ne žele da rizikuju Vraća se još jedna tura - Dolazi još jedna grupa od njih desetak, a možda i više. Ljudi su uplašeni, neće da rizikuju svoje živote i da drže glavu u torbi. Konsultovali su se sa svojim porodicama i rešili da se vrate. Ti lokalci u Pretoriji su dosta agresivni, sve rešavaju silom - pričaju radnici svedoci napada, ali ne želele da kažu svoje ime i prezime.

BROJKE 8 srpskih radnika je povređeno u Pretoriji 2 naša radnika su teže povređena

Pogledajte dolazak radnika na beogradski aerodrom:

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track