ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Sa entuzijazmom očekujemo rezultate popisa u 2021. godini
Foto: Zorana Jevtić

to će ukazati na nove pravce delovanja

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Sa entuzijazmom očekujemo rezultate popisa u 2021. godini

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će rezultati popisa stanovništva u 2021. doneti podatke koji će "ukazati na nove pravce razmišljanja i delovanja".

Ona je na savetovanju o tom popisu rekla da se rezultati očekuju "sa entuzijazmom", jer je od poslednjeg popisa, 2011. godine, doneta nova Strategija za podsticanje rađanja kao i dva akciona plana koji je prate.

Prema njenim rečima, istraživanja su veoma važna jer brojevi omogućavaju kreiranje politika i predstavljaju osnov donošenja mera i aktivnosti u društvu.

"Na osnovu podataka istraživanja usklađenosti rada i roditeljstva, ustanovili smo nagradu 'Prijatelj porodice', koja će se dodeljivati jednom godišnje i to najodgovornijim subjektima kao model podrške poslodavcima koji su uspeli da usklade rad i roditeljstvo u svojoj delatnosti", istakla je Đukić Dejanović.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kazao je da popis složena operacija i da zahteva temeljnu pripremu i preciznu organizaciju.

"Ono što popis nudi je mogućnost kreiranja numeričkog profila jedne države", ocenio je Kovačević i dodao da je popis "daleko više od broja stanovnika u odredjenoj oblasti u određeno vreme".

Kako je rekao, popis je "okosnica nacionalne statistike", nezamenjiv alat za izradu, implementaciju i praćenje razvoja društva.

Kovačević je istakao da je za popis potreban kolektivni napor, kao i ljudski i finansijski resursi.

"Rezultati popisa su trajna vrednost", dodao je on.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track