DANICA GRUJIČIĆ O KOMISIJI O POSLEDICAMA BOMBARDOVANJA: Dokazaćemo da nas je NATO trovao!
Foto: Kurir

Istraga

DANICA GRUJIČIĆ O KOMISIJI O POSLEDICAMA BOMBARDOVANJA: Dokazaćemo da nas je NATO trovao!

Društvo -

Ubeđena sam da ćemo dokazati da osiromašeni uranijum i hemijski rat koji je vođen protiv Srbije utiču na porast broja obolelih od raznih bolesti. Njihova zločinačka namera bila je da nam zagade i životnu sredinu. Za to niko nikada nije odgovarao, ističe dr Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju KCS.

foto: EPA

Ona će biti član međuresornog tela Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja, koju je prošle nedelje oformila Skupštine Srbije.

- Potrebno je da celo to istraživanje bude apsolutno lišeno politike, da istraživanje rade ozbiljne laboratorije i da bude urađeno sve po principima dobre naučne prakse, da nijedan podatak koji objavimo ne može niko da nam obori - navodi dr Grujičić.

Upozorenja brojnih stručnjaka na kobnu povezanost između NATO bombardovanja i porasta broja obolelih od raka u Srbiji konačno su urodila plodom formiranjem komisije, čiji je predsednik poslanik SNS i predsednik Odbora za zdravlje dr Darko Laketić. On kaže za Kurir da će prvi zvanični izveštaj biti podnet Skupštini 2020. godine, ali da će i pre toga, na svakih šest meseci obaveštavati o svom radu.

foto: EPA

Srpska komisija radiće po uzoru na italijansku, koja je sa senatorom Đan-Pjerom Skanuom na čelu uspela da dokaže da su mnogi italijanski vojnici iz misije na KiM umrli upravo zbog dejstva osiromašenog uranijuma, a Skanu će o tome svedočiti i pred našom komisijom.

- Upravo je njihova komisija utvrdila ono što nama treba, a to su rezultat i put do istine - naglašava dr Laketić i dodaje:

- Oni su imali oko 300 svedočenja, što obolelih, što od zvaničnika, generala vojske i profesora. Suština su svedočenja. Mislim da niko na svetu ne može da tvrdi da ne samo osiromašeni uranijum nego svi ti toksini nisu štetni, ali je najbitnije naći vezu.

Brojke:

15 tona osiromašenog uranijuma bačeno je na Srbiju 300 dece godišnje u Srbiji oboli od neke maligne bolesti

Skupština Poslanici u komisiji

Predsednik komisije dr Darko Laketić podneo je Skupštini Srbije predlog odluke o izboru članova komisije. On je predložio da zamenica predsednika komisije bude predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Ivana Stojiljković, a za članove komisije predložio je poslanike Milovana Drecuna, Danijelu Stojadinović, Gordanu Čomić, Dragana Vesovića i Dubravka Bojića.

Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Kurir, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track