Zaposleni u državnim institucijama zahtevaju ista prava za sve: Prosvetari i lekari traže jeftine stanove
Foto: Dado Đilas

NERAVNOPRAVNI

Zaposleni u državnim institucijama zahtevaju ista prava za sve: Prosvetari i lekari traže jeftine stanove

Društvo -

Forum srednjih stručnih škola uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete da se i njihovim radnicima omogući kupovina nekretnine za 500 evra po kvadratu.

Zaposlenima u prosveti i zdravstvu takođe treba omogućiti kupovinu stanova po povoljnim uslovima, za 500 evra po kvadratu, koje će imati pripadnici vojske, policije i Bezbednosno-informativne agencije, smatraju predstavnici sindikata.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda, inicijativu za ovo uputio je Ministarstvu prosvete, koje se sindikatu zasad samo zahvalilo na predlogu.

- Obrazovanje je stub svakog društva. Kroz obrazovanje i školske klupe su prošli i Vučić i oficiri, bezbednjaci i svi drugi. Mislim da bi bilo u redu i da zaposlenima u prosveti koji su bez stana, a ima ih mnogo, država omogući da konkurišu za kupovinu stana po povoljnim uslovima. Nerešeno stambeno pitanje mnoge mlade radnike u prosveti sprečava da se udaju ili ožene. Ova podela je očigledna diskriminacija. Zašto jednoj grupi omogućiti da kupi stan, a da se onima koji čine stub društva onemogući i da konkurišu i da dobiju povoljne kredite. To je ponižavanje - kaže Antić.

foto: Beta Miloš Miškov

ANTIĆ: Nerešeno stambeno pitanje mnoge mlade radnike sprečava da se udaju ili ožene

On dodaje da će poslati dopis i Odboru za obrazovanje, poslaničkim grupama, kao i da će organizovati pokretanje peticije da se njihovi predlozi nađu kao tačka dnevnog reda u Narodnoj skupštini. Ako sve to ne upali, izaći će na ulice da štrajkuju.

Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije, kaže da bi želeo da se ovi povoljni uslovi prošire i na druge sektore, prosvetu, zdravstvo, na lekare i medicinske sestre.

- Mi pozdravljamo ove ideje o jeftinim stanovima. U mnogim evropskim zemljama profesionalna vojna lica koja su podložna prekomandi imaju pogodnosti za rešavanje stambenog pitanja. Dobro je što je i kod nas tako. Predlog bi bio da se ova podrška kasnije proširi i na druge službe, da ne bi bilo neravnopravnog položaja - kaže Mrkić.

Činjenice

LOKACIJE ZA GRADNJU

  • Jeftini stanovi, po ceni od najviše 500 evra po kvadratu, gradiće se prvo u Vranju, Kraljevu, Nišu i Beogradu, pošto već postoje spremne lokacije
  • Radovi mogu da počnu već u avgustu
  • 25.000 jeftinih stanovaće se izgraditi

Plan Vlade

AKO USPE S BEZBEDNJACIMA, STANOVI I DRUGIMA

Zahtev da i drugi zaposleni u javnom sektoru imaju šansu da dođu do jeftinijih stanova ranije je izneo i Savez samostalnih sindikata Srbije.

Nakon svih ovih zahteva, iz Vlade je odgovoreno da će, ako prva faza s jeftinim stanovima za bezbednjake bude uspešna, projekat biti proširen za sve koji su za to zainteresovani. To bi značilo da će biti omogućeno da stanove od 500 evra po kvadratu mogu da kupe i prosvetari, zdravstveni radnici i drugi.

(Kurir.rs/S.S./Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja