AKO NE VRATITE KNJIGU U BIBLIOTEKU, OČEKUJTE IZVRŠITELJE! Evo u kom slučaju će vam pokucati na vrata!
Foto: Profimedia

PRESUDA

AKO NE VRATITE KNJIGU U BIBLIOTEKU, OČEKUJTE IZVRŠITELJE! Evo u kom slučaju će vam pokucati na vrata!

Društvo -

Ukoliko ste član biblioteke, pored privilegije da se koristite izdanjima kojima ovakva institucija raspolaže, izloženi ste riziku da budete kažnjeni u slučaju nepoštovanja pravila.

Mada je rok za izajmljivanje knjiga članovima mahom poznat, kao i zaprećena novčana kazna, mnogi ne računaju na to da ih nesavesnost u ophođenju prema tuđoj svojini može dovesti pred sud. Upravo tako! Ukoliko ne vratite knjigu na vreme, možete završiti kao tužena strana u parničnom postupku!

Kako su nam iz jedne beogradske biblioteke objasnili, rok za izdavanje knjiga traje nepune tri sedmice.

- Članovi mogu izneti deset knjiga na period od 20 dana, nakon toga imaju pravo na jedno produženje, isto u trajanju od 20 dana - istakli su dodajući da mimo čestih popusta, godišnja članarina za zaposlene i studente iznosi 1.500 dinara.

Ali korišćenje knjigama nije jedino što se naplaćuje. U slučaju da korisnik zaboravi na rok za povraćaj ili izgubi knjigu, sledi mu novčana kazna.

- Kazneni poeni iznose deset dinara po danu i po knjizi - napominju zaposleni uz isticanje da je moguća i svojevrsna robna razmena: - Ponekad ljudi izgube knjigu i, ukoliko je reč o deficitarnim izdanjima, onda treba da kupe istu. Ako se više ne izdaje ili nema gde da se kupi, onda neku sličnu.

Ipak, tu nije kraj rizicima koje članovi biblioteke preuzimaju na sebe. Naime, ukoliko probiju prvi rok, dobijaju opomenu. Ukoliko se ne odazovu ni posle druge opomene, idu na sud.

foto: Dragan Kadić

- Ako se rok prekorači, član dobija pismenu opomenu nakon, recimo, 30 dana produženja - kažu iz biblioteke ističući da se "probijanje roka" toleriše sedam do deset dana, između ostalog, zbog praznika i sličnih neradnih dana.

Kada se opomenuti član pojavi sa knjigama za vraćanje i novcem za isplatu kazne, dobija priznanicu, a neretko i umanjenje troškova, jer se ljubiteljima knjige uprkos nepoštovanju pravila "gleda kroz prste".

Dovoljnom kaznom, ocenjuju u biblioteci, može se smatrati i zabrana korišćenja usluga ove ustanove dok se problem ne reši.

- Ali veći je problem što se i nakon dve opomene, korisnik nekad ne pojavi. Tada ide na sud. Postoji pravna služba biblioteke koja se time bavi - kažu zaposleni.

Tada biblioteka tuži svog člana za povraćaj stvari i uzima naknadu štete, a u određenom slučaju u to se mogu uključiti i sudski izvršitelji.

- Mogu naknadu štete da traže. Ako član bibilioteke nema ili ne želi da plati kaznu, onda se traži izvršenje. To je malo duža procedura. Ako je reč o zaposlenima, oduzima im se od plate, ako se radi o nezaposlenima koji imaju pokretnosti, onda se pokretnosti prodaju. Postoje i opcije za nezaposlenog koji poseduje nepokretnosti, što zavisi od imovnog stanja - izlaže moguće scenarije advokat Ljubiša Radojičić.

Prema njegovom objašnjenju, reč je o parničnom, ne krivičnom postupku, zbog čega kazna zatvorom, ni u slučaju odbijanja naplate kazne, nije moguća.

(Kurir.rs/Srbija danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja