Komunalna policija se pravda posle incidenta na aerodromu: NISMO MU ODUZELI PASOŠ, ON JE SAM ZABORAVIO!
Foto: Nebojša Mandić

PRIZNAO KRIVICU

Komunalna policija se pravda posle incidenta na aerodromu: NISMO MU ODUZELI PASOŠ, ON JE SAM ZABORAVIO!

Društvo -

Priča o Norvežaninu koji je prošlog vikenda ostao bez pasoša na Aerodromu "Nikola Tesla", jer je na zemlju bacio opušak upravo dovršene cigarete, obišla je ovih dana Srbiju, a sada se oglasila i komunalna policija.

Naime, oni tvrde da mu pripadnik komunalne policije nije oduzeo pasoš, već da ga je Norvežanin zaboravio.

- Zakoni Republike Srbije su jasni i oni moraju da se poštuju, bez obzira na rasu, pol ili nacionalnost prekršioca. Kada je komunalni policajac uočio čoveka koji na zemlju baca opušak, dakle prlja javnu površinu, on je zakonom bio obavezan da reaguje i sankcioniše taj prekršaj. Po postupku, komunalni policajac je gospodina legitimisao i izdao mu prekršajni nalog. U cilju izadavanja ovog naloga, norveški državljanin mu je predao identifikaciona dokumenta, tj. pasoš - objašnjava Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika Komunalne policije.

foto: Dragana Udovičić

Kako je interna kontrola utvrdila, sa norveškim državaljaninom bila je i jedna gospođa koja je pričala srpski jezik i koja je postupak policajca negodovala.

Usled ispisivanja prekršajnog naloga i potvrde o privremeno zadržanom pasošu, Norvežanin je, kako kažu, samo uzeo uplatnicu sa stola i sa saputnicom se udaljio sa lica mesta.

foto: Profimedia

- On je imao mogućnost da već tu, u jednoj od banaka na Aerodromu izvrši uplatu. Priznanicu bi pokazao komunalnom policajcu i pasoš bi mu bio odmah vraćen. Druga opcija je bila da podnese zahtev za sudsko odlučivanje, ukoliko se ne slaže sa navodima iz naloga. Ništa od toga nije učinio, a komunalni policajci su kasnije tokom dana dostavili privremeno zadržan pasoš u bazu u Makenzijevoj. Kako postupak nalaže, to su učinili s namerom da ga sutradan proslede Prekršajnom sudu na dalje postupanje. Sve je urađeno u skladu sa Zakonom o prekršajima i komunalni policajac je postupio apsolutno prema svojim ovlašćenjima - kaže Šekularac.

Zakon propisuje postupak kada su u pitanju strani državljani, dodaje on.

- Pasoš se ne oduzima trajno, već privremeno uz odgovarajuću potvrdu. Tu potvrdu on i gospođa nisu uzeli, baš kao ni prekršajni nalog koji je policajac napisao. Revolitirani, sa stola su podigli samo uplatnicu na kojoj je ispisan broj računa na koji treba uplatiti nova. Kazna za ovaj prekršaj prljanja javne površine iznosi 5.000 dinara ili 2.500 ako se plati u roku od osam dana.

Plaćanjem, oni su ipak preuzeli svu odgovornost - tvrdi Šekularac.

(Kurir.rs/Telegraf)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NIŠLIJE U ŠOKU! Mladić koji je mesecima nepomično sedeo na klupi u parku SADA ŠETA POTPUNO NAG PO GRADU (VIDEO 18+)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja