SRBIJO POMOZI MALOM FILIPU: Operisan je od najteže bolesti, ali  njegovom lečenju nije kraj
Foto: Promo

humanitarna akcija

SRBIJO POMOZI MALOM FILIPU: Operisan je od najteže bolesti, ali njegovom lečenju nije kraj

Društvo -

Filip je rođen 2013. godine prirodnim putem, a nakon izlaska iz bolnice sve je bilo u najboljem redu i usledio je period radosnog odrastanja.

Prvi put požalio na bol u glavi 4. aprila 2018. godine. Do tada je bio potpuno zdrav bez ikakvih tegoba a nakon pregleda kod pedijatra u Domu zdravlja i Tiršovoj, nalazi su bili dobri, a lekari su smatrali da je bol posledica virusne infekcije. Savetovali su da sačekaju nekoliko nedelja pa ako se nastavi glavobolja da obave preglede orl-a, oftamologa i neurologa.

Glavobolje su u početku bile kratkotrajne i javljale se jednom dnevno, ali iz dana u dan su se pojačavale.

Odlučili su da urade privatno sve preglede koje su im lekari preporučili i svi rezultati su bili dobri. Kada je rađen EEG glave bila su vidljiva blaga usporenja, ali obzirom da nije bio potpuno miran tokom pregleda, a da mu je motorika bila dobra mislili su da sačekaju sa magnetnom, ali je na molbu roditelja ipak ista zakazana.

Rezultat magnetne je bio jako loš i odmah su ih uputili na Neurohirušku kliniku. Tu su stigli 13. aprila., a već 14. Filip je imao prvu intervenciju-ugradnju šanta zbog visokog pritiska u glavi. Ta intervencija je prošla dobro, da bi nekoliko dana kasnije urađena i glavna operacija gde je otklonjen veliki tumor. Samo dva dana nakon toga, sistem je prestao da radi, šant se zapušio i rađena je tog dana revizija.

Nakon toga Filip je prestao da govori, ukočila mu se jedna strana lica, prestao je da guta i da potpuno pomera levu ruku (desnu pomera pomalo). Stanje se dosta pogoršalo, od tada jede na sondu i nikakvih poboljšanja do sada nije bilo. Ima jake bolove, trzaje i jako je uznemiren. Razume sve i reaguje na priču i glasove. Prebačen je na onkologiju kako bi pokušali sa hemoterapijama kao jedinom opcijom, iako je prošlo manje vremena od operacije nego što bi trebalo.

foto: Promo

Prognoze lekara su jako loše, nisu utešne niti prihvatljive njegovim roditeljima. Jedina nada je nastavak lečenja u inostranstvu, ali je za to lečenje potrebno skoro 400.000 evra. Stoga je roditeljima ostalo da se oslone na dobru volju i humanost ljudi kako bi pomogli da ova dijagnoza postane prošlost za ovog malog dečaka.

Filip je jedino dete, nema brata ni sestru. Ide u vrtić, od treće godine na engleski, a od oktobra i na plivanje. Inteligentno je i jako živahno dete, puno energije, sa zaraznim smehom. Mnogo voli da slaže lego kockice, a najsrećniji je kada se igra napolju i provodi vreme sa svojim bratom od tetke.

Pomozimo Filipu! Upišimo 496 i pošaljimo SMS na 3030. Njemu možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Da Filip pobedi podmuklu bolest! Budimo humani!

(Kurir.rs/Foto: Budi human)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track