Najnovije vesti

OTPISALI GA U INOSTRANSTVU, PA SU POMOĆ POTRAŽILI U TIRŠOVOJ: Roditeljima rekli da Jovanu (4) nema pomoći, a onda je odluka ovih srpskih lekara SPASLA DEČAKU ŽIVOT!
Foto: Printscreen

MALIŠAN SE TRENUTNO OPORAVLJA

OTPISALI GA U INOSTRANSTVU, PA SU POMOĆ POTRAŽILI U TIRŠOVOJ: Roditeljima rekli da Jovanu (4) nema pomoći, a onda je odluka ovih srpskih lekara SPASLA DEČAKU ŽIVOT!

Društvo

Dečak star četiri godine Jovan Rusić operisan je u Tiršovoj, a reč je o tumoru koji su veliki svetski centri, poput onih u Memfisu, Istanbulu i Parizu proglasili neoperativnim.

Roditeljima su rekli da nema pomoći, ipak, naši lekari uspeli su da spasu život dečaku. Doktor Dragan Vukanić, Miljan Mihajlović, i Vuk Aleksić izveli su dve operacije za jedan dan, 16. maja, a maleni pacijent se trenutno oporavlja.

Roditelji dečaka Sandra i Aleksandar Rusić rekli su da je dečak dobro, a njihove nedaće krenule su pre godinu dana, kada je Sandra napipala kvržicu kod Jovanovog levog bubrega, i iz tog razloga ga odvela kod pedijatra.

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Pedijatar navodi da je možda jedan kičmeni mišić jači od drugog, ali Sandra nije bila sigurna u to, tako da je kod privatnog lekara urađen ultrazvuk koji je pokazao da dečak ima tumor veličine 10 centimetara. Sledi put u Novi Sad, kako bi se Jovan podvrgao magnetnoj rezonanci i sprovele različite analize, uključujući biopsiju. Rezultati su pokazali da je reč o neuroblastomu, jednog od najmalignijih oblika tumora kod dece. Jovan je operisan, a lekari su rekli da je ostalo pet odsto tumora i da je sve u redu. "Mi smo njima verovali da je to rešena stvar. To je trajalo par meseci, a na svakoj kontroli su se videle promene. To su njegove reči... 'Ako poraste ponovo, šišamo'", kaže Aleksandar Rusić, otac dečaka. U novembru odlaze na magnetnu rezonancu, na odeljenje za hematologiju i onkologiju, gde se lekari pitaju kako dečak uopšte stoji na nogama, s obzirom na to da je tumor već počeo da pritiska kičmeni stub i kičmenu moždinu.

foto: Printscreen

Doktor Dragan Vukanić, dečiji hirurg urolog rekao je da je situacija bila vrlo komplikovana. "Pored jednog tumora veličine pesnice odraslog čoveka iza svih velikih krvnih sudova i pankreasa u centralnom delu stomaka, rasla su tri tumora veličine jajeta, od kojih je jedan bio naslonjen direktno na kičmeni stub i ulazio među tri pršljena", objasnio je Vukanić gostujući u jutarnjem programu na TV prva. Nakon što su odbijeni u Novom Sadu i inostranstvu, Rusići se obraćaju za pomoć stručnjacima u Tiršovoj.

foto: Profimedia

Na sastanku velike ekipe hirurga, pedijatara, hematologa, onkologa, anesteziologa i radiologa, i brojnih drugih stručnjaka koji su direktno i indirektno uključeni u ceo proces, poput patologa, donesena je odluka da se dečak ipak operiše. Tokom prve operacije, koja je trajala sedam i po sati, odstranjen je najveći tumor. Nakon mesec dana izveden je i drugi operativni zahvat, posle kojeg je dečak i dalje mogao normalno da pomera noge.

(Kurir.rs/B92/Foto:Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...