TITO JE NASMEJAN ČEKAO U LOŽI, A PORED JE STAJAO NJEGOV OMLADINAC AZEM VLASI: Ona mu je predala poslednju štafetu a danas je, kažu, lekar u Kanadi (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

Pre tačno 39 godina na današnji dan, 25. maja 1979....

TITO JE NASMEJAN ČEKAO U LOŽI, A PORED JE STAJAO NJEGOV OMLADINAC AZEM VLASI: Ona mu je predala poslednju štafetu a danas je, kažu, lekar u Kanadi (VIDEO)

Društvo -

BEOGRAD - Pre tačno 39 godina na današnji dan, 25. maja 1979, Josip Broz Tito primio je poslednju štafetu, a to mu je ujedno bio i poslednji slet za Dan mladosti.

Nepunih godinu dana kasnije je umro, a omladinka koja mu je predala poslednju štafetu nije ni slutila da će ostati upamćena po tome.

Bila je studentkinja iz Prištine po imenu Sanije Hiseni i Titu se obratila i na albanskom i na tadašnjem srpsko-hrvatskom jeziku. Mnogo godina kasnije obrela se u Kanadi gde navodno živi i radi kao lekar.

Interesantno je i da se na snimku sa poslednjeg sleta Titu na stadionu JNA iz 1979. vidi i prištinski političar, koji je posle smrti Tita vedrio i oblačio na Kosovu i ostao upamćen po silasku među rudare i to sa bananama u naručju...

Titov omladinac Azem Vlasi danas je advokat, a u to vreme bio je predsednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, zatim predsednik Socijalističkog saveza radnog naroda Kosova pa član Predsedništva Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Kosova i Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije a biran je i za predsednika Saveza komunista Kosova.

Na toj dužnosti bio je do jeseni 1988. godine, kada dolazi u sukob sa tadašnjim rukovodstvom Srbije, na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Vlasi se suprotstavio ustavnim i političkim promenama koje je Milošević najavljivao, a koje su trebalo Kosovu da oduzmu visok stepen autonomije iz Ustava 1974. godine. Tada su organizovani masovni protesti Albanaca na Kosovu, koji su pružili podršku Vlasiju.

foto: Youtube Printscreen

Protesti su kulminirali februara 1989. godine, kada su se rudari u rudniku Stari Trg zabarikadirali u svoja rudarska okna, zahtevajući obustavu najavljenih ustavnih promena. Ubrzo je rukovodstvo Slovenije pružilo podršku rudarima, što je izazvalo revolt građana u Srbiji.

Više od milion građana, na mitingu u Beogradu 28. februara, zatražilo je hapšenje Vlasija. Tada je nekoliko stotina hiljada ljudi skandiralo: „Uhapsite Vlasija“, na šta je Milošević odgovorio: „Ne čujem vas dobro, ali biće hapšenja“.

Osuđen je zbog "kontrarevolucionarne" aktivnosti i iz zatvora je izašao aprila 1990. godine. Vlasi je kasnije radio kao advokat i politički savetnik mnogih kosovskih političara. Tako je 2005. postao savetnik tadašnjeg kosovskog premijera Bajrama Kosumija, a kasnije i Agima Čekua.

Vlasi je oženjen novinarkom Nadirom Avdić - Vlasi i ima sina i ćerku koji su se školovali u SAD i tamo ostali da žive.

Sledeće godine, štafeta nije stigla do Tita, ali jeste do njegovog posmrtnog odra u Skupštini SFRJ. Putovala je baš kroz Hrvatsku u trenutku kada je umro.

(Kurir.rs/Wikipedia/Foto: Youtube Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POČELA PROSLAVA TITOVOG ROĐENDANA: Evo kako jugonostalgičari obeležavaju maršalov dan rođenja (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track