ZA LEŽALJKU 120 EVRA PA JOŠ DA SE PLATI I ULAZ NA PLAŽU: Srbi šokirani novim pravilima letovanja u komšiluku, nemaš više ni peškir gde da spustiš
Foto: Youtube Printscreen

dobro se raspitajte pre polaska na put

ZA LEŽALJKU 120 EVRA PA JOŠ DA SE PLATI I ULAZ NA PLAŽU: Srbi šokirani novim pravilima letovanja u komšiluku, nemaš više ni peškir gde da spustiš

Društvo -

BEOGRAD - Turisti koji letuju u komšiluku primetili su da je sve manje plaža na kojima ima mesta da se spusti peškir i uživa u odmoru bez obaveze iznajmljivanja ležaljki ili kupovine pića.

foto: EPA/Ilustracija

Zato prilikom planiranja letovanja, dobar deo budžeta isplanirajte i za te troškove, da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

U Hrvatskoj su prošle godine zabeleženi masovni primeri da zakupci teraju ljude sa plaža ukoliko neće da koriste ležaljke i suncobrane ili su raširili veći broj ležaljki nego što im je dozvoljeno kako bi onemogućili boravak turistima sa peškirima, piše list.

foto: AP/Ilustracija

Zato se često dešavala situacija da je veći deo plaža sa ležaljkama poluprazan dok su u ostalom manjem delu načičkani. Zbog toga je donesen novi Zakon o koncesijama kako bi se ovakve situacije sprečile pa ostaje da se vidi kakva će situacija biti ove sezone.

Što se tiče cena iznajmljivanja ležaljki i suncobrana one se kreću u rasponu od 5 do 20 evra, ali to nije jedini trošak jer na velikom broju plaža, hotelskih i gradskih se naplaćuje ulaz i košta od 2 do 5 evra.

foto: Youtube Printscreen

Već dugi niz godina najskuplja hrvatska plaža jeste Bonj na Hvaru gde 30 evra koštaju dve ležaljke i suncobran. Isto tako ne treba zaboraviti da hrvatska obala ima mnogo plaža, koje nisu toliko poznate i na kojima se ne plaća ulaz.

Crna Gora ipak drži rekord kada je u pitanju najskuplje sunčanje na plaži, a to se odnosi na Kraljevu plažu gde zakup seta ležaljki sa suncobranom već nekoliko godina unazad košta 120 evra.

foto: EPA/Ilustracija

Odmah iza nje je hotelska plaža Svetog Stefana gde zakup dve ležaljake i suncobrana košta 70 evra. Na Trstenu ili Pločama su takođe skuplje cene od proseka, a inače na ostalim plažama na crnogorskom primorju dve ležaljke i suncobran koštaju od 5 do 10 ili 15 evra.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović najavio je da će u ovoj opštini biti više javnih plaža na kojima neće biti mogućnosti iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. On insistira da plaža Pizana bude oslobođena od mobilijara i bude gradska plaža.

foto: EPA/Ilustracija

- Imamo samo jedno gradsko kupalište na Slovenskoj plaži, to je nedovoljno. Smatramo da ih treba biti više - najmanje dve gradske plaže na području Paštrovića i jedno kupalište na Jazu takođe moraju biti oslobođene mobilijara, na koje može svako da dođe i stavi peškir - istakao je Krapović.

Ukoliko se to ostvari turisti će bar u ovom popularnom letovalištu u Crnoj Gori imati više prostora za peškire na plažama koje su inače pretrpane skupim ležaljkama.

(Kurir.rs/Blic/N.Dž/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track