MINISTARSTVO KULTURE: Odmah prekinuti radove u blizini Visokih Dečana
Foto: Printscreen

reakcija

MINISTARSTVO KULTURE: Odmah prekinuti radove u blizini Visokih Dečana

Društvo -

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je danas najdublju zabrinutost zbog navoda Eparhije Raško-prizrenske o velikim građevinskim radovima u blizini srpskog srednjovekovnog manastira Visoki Dečani i zatražilo da ti radovi odmah budu prekinuti.

U saopštenju se navodi da ovaj čin pokazuje da je manastir s pravom na listi ugrožene svetske kulturne baštine, kao i drugi srpski spomenici na Kosovu i Metohiji.

"Zahtevamo da se trenutno prekinu svi radovi koji narušavaju zaštićenu zonu, a od Uneska i od međunarodnih činilaca očekujemo da energično spreče slične akte na ovom i drugim mestima gde se javljaju nasilni gestovi", istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je, kako se podseća, ne jednom ukazivalo na neodrživost primene dvostrukih aršina u ovoj oblasti, pre svega na štetu srpskog nasleđa.

"Međunarodne konvencije treba da važe za sve pođednako, pa i za tzv. kosovske vlasti, a međunarodni činioci su u obavezi da ih primoraju na njihovo poštovanje", poručuje se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Radio Kontakt plus prenosi da je episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS i KFOR da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track